SARAJEVO

Čavaljuga ne može biti dekan, profesori Medicinskog fakulteta izlaze na proteste?!

Ukoliko Medicinski fakultet odbije postupiti prema Zakonu i autentičnom tumačenju, postoje drugi mehanizmi postupanja

Na pomolu nova bura ili kraj agonije. Arhiv

Piše: A. Nu.

21.6.2019

Skupština Kantona Sarajevo u srijedu je na sjednici sa 22 glasa za i šest protiv usvojila prijedlog autentičnog tumačenja koje im je, na osnovu zahtjeva Univerziteta Sarajevo, odnosno rektora Rifata Škrijelja, predložila Zakonodavno-pravna komisija Kantona Sarajevo.

Povod za ulazak u postupak autentičnog tumačenja bila je ponovna odluka Nastavno-naučnog vijeća (NNV) da za dekanesu Medicinskog fakulteta izaberu prof. dr. Semru Čavaljugu bez obzira na to što je Upravni odbor UNSA-e donio odluku o njenom prijevremenom razrješenju.

To znači da prof. dr. Čavaljuga, nakon zaključka Skupštine KS, ne može biti na čelu Medicine. Zato je za danas najavljeno održavanje vanredne sjednice NNV-a Fakulteta, na kojoj će se, kako saznajemo, raspravljati o daljnjim postupcima Uprave.

Planirani su čak i protesti, na kojima zaposleni na ovoj visokoškolskoj ustanovi moraju reći da su za Čavaljugu kao dekana!

Škrijelj: Šta ne shvataju kolege sa Medicine?

- Kolege sa Medicine nisu mogle shvatiti da ista osoba ne može biti birana za vršioca dužnosti dekana i dekana. Tu mislim na osobu koja je suspendirana ili prijevremeno razriješena. Sud je nije vratio na poziciju. Ta osoba ne može ponovo biti birana za rukovodioca organizacione jedinice niti da je u pitanju rektor – potcrtao je rektor UNSA-e Rifat Škrijelj.

 Ukoliko Medicinski fakultet odbije postupiti prema Zakonu i autentičnom tumačenju, postoje drugi mehanizmi postupanja. Za to je zaduženo Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.