SARAJEVO

Pročitajte šta su čelnici VSTV-a odgovorili Ambasadi SAD, Delegaciji EU i Misiji OSCE-a

Jednoglasno usvojen tekst pisma. Arhiv

Piše: M. AŠČIĆ

21.6.2019

VSTV jednoglasno je usvojio tekst pisma koje će biti poslano Ambasadi SAD, Delegaciji EU i Misiji OSCE-a.

Konstruktivne kritike

U pismo se, između ostalog, navodi da VSTV prima k znanju zabrinutost i većinu konstruktivnih kritika izrečenih u zajedničkom pismu koje je 28. maja 2019. godine upućeno od Evropske unije, Misije OSCE-a u BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. 

- Svjesni smo kašnjenja u provođenju postupaka imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, kao i sudija Ustavnog suda FBiH. Ističemo da je to kašnjenje u najvećoj mjeri posljedica i objektivnih uzroka (usvajanje novog normativnog okvira za imenovanja), a ne samo naših subjektivnih propusta u radu.

Odmah ćemo pristupiti intenziviranju tih postupaka i izvršiti imenovanja po zaključenim konkursima, ali i kontinuirano analizirati novousvojeni normativni okvir za oblast imenovanja i po potrebi izvršiti neophodne korekcije za njegovo unapređenje.


U pismu se ističe da je VSTV počeo pratiti novousvojeni sistem ocjenjivanja, kao i da čvrsto ostaje kod odluka iz oblasti finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija i da pripremaju revidirani tekst Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi tih izvještaja, koji neće biti suprotan preporukama evropskih eksperata.

Preporuke eksperata

U pismu se poziva zakonodavna vlast da što prije donese novi zakon o VSTV-u, zasnovan na preporukama eksperata Evropske komisije i mišljenjima Venecijanske komisije.


- U narednom periodu izradit ćemo vlastiti reformski program i prezentirati ga na konvenciji planiranoj za novembar 2019., navodi se u pismu.



Ostatak možete pročitati:

Faksimil pisma koje je VSTV usvojio. Avaz

Faksimil pisma koje je VSTV usvojio. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.