SARAJEVO Treći dan zasjedanja ove pravosudne institucije

Pročitajte šta su čelnici VSTV-a odgovorili Ambasadi SAD, Delegaciji EU i Misiji OSCE-a

M. AŠČIĆ

Jednoglasno usvojen tekst pisma

Foto: Arhiv


VSTV jednoglasno je usvojio tekst pisma koje će biti poslano Ambasadi SAD, Delegaciji EU i Misiji OSCE-a.

Konstruktivne kritike

U pismo se, između ostalog, navodi da VSTV prima k znanju zabrinutost i većinu konstruktivnih kritika izrečenih u zajedničkom pismu koje je 28. maja 2019. godine upućeno od Evropske unije, Misije OSCE-a u BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. 

- Svjesni smo kašnjenja u provođenju postupaka imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, kao i sudija Ustavnog suda FBiH. Ističemo da je to kašnjenje u najvećoj mjeri posljedica i objektivnih uzroka (usvajanje novog normativnog okvira za imenovanja), a ne samo naših subjektivnih propusta u radu.

Odmah ćemo pristupiti intenziviranju tih postupaka i izvršiti imenovanja po zaključenim konkursima, ali i kontinuirano analizirati novousvojeni normativni okvir za oblast imenovanja i po potrebi izvršiti neophodne korekcije za njegovo unapređenje.

U pismu se ističe da je VSTV počeo pratiti novousvojeni sistem ocjenjivanja, kao i da čvrsto ostaje kod odluka iz oblasti finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija i da pripremaju revidirani tekst Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi tih izvještaja, koji neće biti suprotan preporukama evropskih eksperata.

Preporuke eksperata

U pismu se poziva zakonodavna vlast da što prije donese novi zakon o VSTV-u, zasnovan na preporukama eksperata Evropske komisije i mišljenjima Venecijanske komisije.

- U narednom periodu izradit ćemo vlastiti reformski program i prezentirati ga na konvenciji planiranoj za novembar 2019., navodi se u pismu.

Ostatak možete pročitati:

  • Faksimil pisma koje je VSTV usvojio

    Faksimil pisma koje je VSTV usvojio

    Foto: Avaz


  • Faksimil pisma koje je VSTV usvojio

    Faksimil pisma koje je VSTV usvojio

    Foto: Avaz


NA VRH

Podijeli članak na