BRISEL

Makron: Odbačeno troje vodećih kandidata za predsjednika Evropske komisije

Lideri se ponovo sastaju 30. juna

Emanuel Makron. Arhiv

Avaz.ba

21.6.2019

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) kazao je da su čelnici Evropske unije odbacili troje vodećih kandidata za čelnika moćnog izvršnog tijela bloka Evropske komisije.

Govoreći nakon današnjeg samita EU, Makron je rekao kako je "istaknuto kako će biti nemoguće da to troje kandidata bude zadržano".

Kandidat desnog centra Manfred Veber (Weber) iz Njemačke, Holanđanin Frans Timermans (Timmermans) s lijevog centra i liberalna kandidatkinja koja se zalaže za slobodno tržište Margret Vestager (Margrethe) iz Danske smatrani su najvećim favoritima za predsjednika Evropske komisije i nasljednika aktuelnog čelnika Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker).

Njih troje podržao je Evropski parlament, ali se Makron protivi sistemu koji ih favorizira i želi druga imena u Komisiji, koja predlaže i provodi zakone EU.

Makron je kazao da su razgovori između čelnika EU u toku "kako bi se osiguralo da se pojave druga imena". Evropski čelnici se ponovo sastaju 30. juna kako bi finalizirali pregovore o imenovanjima na ključne pozicije u EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.