POLITIKA

Dodik ne prihvata uslovljavanje, Čović tvrdi da ga nema, Izetbegović još uvijek traži kompromis

Srbi su dovedeni u poziciju čekanja, smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH

Milorad Dodik, Bakir Izetbegović, Dragan Čović. Arhiv

I.K./Avaz.ba

21.6.2019

Stranke iz Republike Srpske spremne su za formiranje Vijeća ministara BiH, ali ne prihvataju bilo kakva uslovljavanja, poručio je danas predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik iz Minska. 

Umjesto da uslovljavamo, mi koji nismo zadovoljni statusom u okviru BiH, uslovljavaju Bošnjaci koji su uvijek favorizirani od međunarodne zajednice - izjavio je Dodik za RTRS.  

Upravo zbog tih uslovljavanja, ističe on, Srbi su dovedeni u poziciju čekanja. 

Trebalo je odmah formirati Vijeće ministra i nastaviti se baviti pitanjima, čak i onima koje forsiraju Bošnjaci. Naš pristup je jednostavan - hoćemo što prije da formiramo vlast, ali nećemo se mnogo oko toga truditi. Ako njima nije stalo do ovakve BiH, nije ni nama - poručio je Dodik.

Podsjetimo, Čović je jučer za Avaz TV izjavio kako bi BiH novu izvršnu vlast trebala dobiti u narednih sedam dana. Prema njegovim riječima, uvjetovanja više nema i sve je dogovoreno između lidera koji će činiti buduću okosnicu državne vlasti. 

Međutim, komentirajući Čovićevu izjavu predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je kazao kako je neophodno naći kompromis kada je NATO put u pitanju, da niko ni od čega nije odustao te da se mora naći srednje rješenje. 

Ipak, na pitanje je li izvjesno da u narednih 7-8 dana bude formirano Vijeće ministara BiH, Izetbegović je kazao da je to moguće. 

- Ukoliko predsjedavajući Vijeća ministara ponudi rješenje na ovako dogovorenoj bazi, zašto da ne - kazao je Izetbegović.



 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.