OTVORENA PITANJA

Višković zaprijetio Novaliću i Džakuli: Tužbe spremne, dogovorite se je li Hrvat ili Bošnjak

U "Elektroprenosu BiH" blizu 200 miliona KM "zarobljeno"

Radovan Višković. Avaz

Avaz.ba / Srna

22.6.2019

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković kazao je da se neformiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i Federacije BiH (FBiH) odražava na ekonomiju i privredu manjeg bh. entiteta, navodeći kako je u "Elektroprenosu BiH" trenutno "zarobljeno" blizu 200 miliona KM, od kojih 45 posto pripada RS.

On je ponovio kako bi do kraja mjeseca trebale biti spremne tužbe protiv FBiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, na čijem čelu se nalazi Miro Džakula, jer je, kako tvrdi, RS samo za 2018. i prva četiri mjeseca ove godine, zbog neprimjenjivanja koeficijenta za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza, u gubitku oko 46 miliona maraka.

- Kao predsjednik Vlade RS, imam zakonsku obavezu da štitim budžet i to ću morati raditi, jer smatram da je to nedopustivo - rekao je Višković za "Euroblic".

On tvrdi i da se određene aktivnosti, koje Vlada RS ima u planu uraditi u narednom periodu, ne mogu realizirati dok ne prođu određenu proceduru u Vijeću ministara, kao i da s Vladom FBiH postoji nekoliko otvorenih pitanja zbog kojih navodno trpi budžet manjeg bh. entiteta.

Višković je naveo da je, zbog nemogućnosti dogovora u FBiH oko imenovanja menadžmenta "Elektroprenosa BiH", ovo preduzeće u blokadi.

- U FBiH se ne mogu dogovoriti hoće li će direktor biti Bošnjak ili Hrvat. Ovdje više nisu u pitanju milioni zarobljenih maraka, već sigurnost i pouzdanost našeg energetskog sistema, što je preduvjet za razvoj privrede i ulaganja stranih investitora - ocijenio je Višković te napomenuo da je o tom problemu u nekoliko navrata razgovarao s premijerom FBiH Fadilom Novalićem.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.