AKTUELNO

Nikšić: Bećirović je tražio da ne uvodimo funkciju zamjenika predsjednika SDP-a

On je tako pokazao koliko želi biti jedinstven SDP i odbio je biti kamen spoticanja i razdora

M. RENER-SMAJOVIĆ

22.6.2019

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, rekao je pred početak sedmog Kongresa ove stranke da mu je zadovoljstvo što će pred 800 delegata iz cijele zemlje imati priliku razgovarati o budućim koracima SDP-a BiH.


- Očekujem da izađemo jači, pokažemo zavidno jedinstvo i da smo spremni i dalje izgrađivati SDP kako bi zajedno gradili bolju BiH - istakao je Nikšić.


Na pitanje šta podrazumijevaju izmjene Statuta, o kojima će danas biti govora, odgovorio je da uvođenje funkcije zamjenika predsjednika neće biti predmet izmjena.


- Mi imao brend u SDP-u, čovjeka koji je osvojio 200.000 glasova i moje mišljenje je bilo da, kad se već nije kandidirao za predsjednika, treba biti zamjenik predsjednika. Pošto se stvorila takva slika u javnosti da bi to mogao biti kamen smutnje, Denis Bećirović je na posljednjoj sjednici Predsjedništva stranke insistirao da se ne ide s izmjenama Statuta u smislu uvođenja funkcije zamjenika. To je i prihvaćeno. On je tako pokazao koliko želi biti jedinstven SDP i odbio je biti kamen spoticanja i razdora - dodao je Nikšić.


Danas se na Kongresu bira 130 članova Glavnog odbora, za koji je predložen 441 kandidat. Bira se 11 članova Nadzornog odbora, među 72 kandidata, te sedam članova Statutarnog odbora, za koji se kandidiralo 25 ljudi.


Na Kongresu će se, osim izmjene Statuta, naći i određene rezolucije koje će, kako je rekao Nikšić, biti smjernice za program SDP-a u narednom periodu. Očekuje se da Kongres traje barem 12 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.