SAZNAJEMO

Sarajlije plaćaju 575.000 maraka subvencije za potrošače plina u RS?

Vlada KS, svjesno ili nesvjesno, zaboravila da, osim firme “Sarajevogas”, postoji i kompanija “Sarajevogas” A. D. Istočno Sarajevo

Građani KS jedini plaćaju ratni dug “Gazpromu”. Avaz

Piše: M. AŠČIĆ

22.6.2019

Vlada Kantona Sarajevo, koja je nedavno donijela zaključak da subvencionira cijenu plina za potrošače “Sarajevogasa” kako bi cijena ostala ista, svjesno ili nesvjesno, subvencionirat će i potrošače u Istočnom Sarajevu, otkriva “Dnevni avaz”.  

Preuzeli obavezu 

Da stvar bude gora, Vlada KS će ovim zaključkom na subvencije plina za potrošače u Republici Srpskoj potrošiti čak 575.000 maraka na godišnjem nivou. 

Podsjećamo, Vlada i Skupština KS usvojile su prije nekoliko dana zaključke kojima su preuzeli obavezu subvencioniranja dijela cijene plina kako bi prema kategorijama kupaca “Sarajevogasa” bila ista kao do 1. maja, odnosno do poskupljenja.

No, Kanton Sarajevo je ovim zaključkom istovremeno preuzeo obavezu da iz svog budžeta plati razliku cijene i za potrošače u Istočnom Sarajevu. 

Vlada je zaboravila da plin od “Sarajevogasa” kupuje i istoimena firma iz Istočnog Sarajeva kao poseban kupac, što se vidi iz pregleda strukturne cijene prirodnog plina. Riječ je o kompaniji “Sarajevogas” AD Istočno Sarajevo.

Dokaz da se firma “Sarajevogas” A. D. vodi kao poseban kupac. Avaz

Ovom kupcu određena je nabavna cijena plina, kao i ostalim kupcima, od 640 KM na hiljadu kubika. To znači da će primjenom usvojenog zaključka i ovoj firmi biti korigirana cijena od 1. septembra 2019. godine i vraćena na prethodnu cijenu od 495 KM. 

Saznajemo da potrošnja “Sarajevogasa” A. D. na godišnjem nivou iznosi skoro 3.000.000 kubika, što znači trošak po budžet KS od skoro 435.000 KM godišnje. 

Ratni dug 

Od ovog iznosa za posljednja četiri mjeseca ove godine, trošak po budžet iznosit će skoro 140.000 KM, što iznosi ukupno 575.000 KM. 

Ne ulazeći u odluke Vlade da se pravi razlika među potrošačima, treba reći da građani RS godinama ne učestvuju u plaćanju ratnog duga “Gazpromu” i da to rade samo građani KS. 

Njima nećemo ništa pomagati 

Srđan Mandić, ministar komunalne privrede u Kantonu Sarajevo, rekao je jučer za “Avaz” da firma iz Istočnog Sarajeva neće biti subvencionirana niti je obuhvaćena ovom odlukom Vlade KS. 

- Mi nemamo ta ovlaštenja. “Sarajevogas” je autonoman u određivanju cijena plina. Mi smo mislili samo na potrošače u Kantonu Sarajevo i prema njima imamo obavezu. Nema logike da mi to subvencioniramo niti da to tražimo – kaže Mandić, iako ga papiri demantiraju. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.