AKTUELNO

Krišto: Duboko vjerujem u svoju odgovornost, ali je izbor delegacije BiH za Vijeće Evrope u domenu oba doma

Politički dogovori su neminovni, mora postojati konsenzus

S. Mujić

22.6.2019

Imenovanje delegacije Parlamentarne skupštine BiH za Vijeće Evrope nije moguće bez odluke Zajedničkog kolegija, kazala je danas predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto. 

Ona je navela da Zajednički kolegij mora odrediti kriterije za izbor i sastav delegacije, koji moraju potvrditi oba doma PSBiH.

U ponedjeljak istječe rok za imenovanje delegacije BiH u Vijeću Evrope, međutim, sasvim je izvjesno da delegacija neće biti imenovana, jer sjednica Zajedničkog kolegija nije zakazana.

Prema riječima Krišto, raniji pokušaji zasjedanja su bili samoinicijativni, bez usaglašenog dnevnog reda i termina, što je u konačnici rezultiralo neodržavanjem sjednice.

- Ja duboko vjerujem u svoju odgovornost. Ali to je stvar u domenu oba doma i to je političko pitanje, ovo su politički stavovi. Ja ne mogu preuzeti odgovornost za kretanja u Parlamentu, to ne može uraditi nijedan pojedinac i nijedna stranka. Politički dogovori su neminovni, mora postojati konsenzus. Politički konsenzus ne znači da neko s jedne strane mora dobiti sve ono što traži, a drugi ne. Kad je u pitanju funkcioniranje vlasti, jasno je da je to uvjetovano uspostavom Vijeća ministara BiH, znači da je na potezu Predsjedništvo BiH da nam dostavi kandidate, da stvorimo pretpostavke za rad zakonodavnog tijela – poručila je Krišto.

Krišto je odgovorila i na pitanje novinara je li uredu da parlamentarci odu na godišnje odmore bez da su održali ijednu sjednicu od preuzimanja mandata.

- Što se tiče rješenja o godišnjim odmorima, ona se donose u skladu sa zakonom. Zakon ne dozvoljava nikome da se odrekne prava na godišnji odmor. Znam mnogo slučajeva gdje su zastupnici dobili rješenje, a nisu išli na godišnji odmor. Nije u mojoj nadležnosti da o tome odlučujem – dodala je Krišto.

Novinari su insistirali na odgovoru je li moralno da parlamentarci uopće idu na odmor u ovakvim okolnostima, na što je Krišto kazala kako njen radni dan traje najmanje 12 sati.

- Moj današnji radni dan je subota, radim često i subotom i nedjeljom. Svaki izabrani dužnosnik, pored Parlamenta, ima i drugih obaveza i, vjerujte, teško stižem. A što se tiče obaveza u ovom vremenu, jako bih voljela da sve funkcionira, jer bi nam bilo puno lakše, ali nije do mene same. BiH je zemlja tri konstitutivna naroda i u njoj mora postojati konsenzus i ukoliko žele dobro toj Bosni i Hercegovini, moramo svi preuzeti odgovornost – poručila je Krišto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.