REAKCIJE Nakon izjave lidera Naše stranke

Sarajevska SDA i mostarski DF kritizirali Kojovića: Nema pregovara o utvrđenim činjenicama, vrijeđate žrtve

Bh. blok od septembra kreće u RS i u Hercegovinu

Avaz.ba
22.06.2019 18:22

Branimir Jukić, Predrag Kojović i Asim Sarajlić

Foto: Avaz.ba

Kantonalni odbori Demokratske fronte Hercegovačko-neretvanskog kantona i Stranke demokratske akcije Kantona Sarajevo reagirali su danas saopćenjima na izjave predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića izrečene u Dnevniku TV1.

Iz DF-a i SDA kritizirali su Kojovićevu najavu da će Bh. blok (Naša stranka i SDP) od septembra krenuti u RS i u Hercegovinu, kako bi, pokušali pronaći "minimalni zajednički imenitelj" za dešavanja tokom devedesetih godina.

- Mi u DF-u želimo podsjetiti gospodina Kojovića da su presude međunarodnih sudova jedini relevantan imenitelj za ono što se na području Hercegovine, a naročito Grada Mostara dešavalo tokom devedesetih godina, a što je Haški tribunal označio kao projekat udruženog zločinačkog poduhvata, za kojeg su izrečene pravomoćne kazne u visini od 111 godina zatvora - naveli su iz DF-a HNK.

S tim u vezi, kako navode, smatraju da "ne može biti nikavih pregovora i pogodbi" oko pravosudno i pravosnažno utvrđenih činjenica, te da su one jedini relevantan imenitelj u pogledu utvrđivanja dešavanja iz prošlosti.

- Ne želimo vjerovati da predsjednik Bh. bloka ima namjeru da vodi diskusiju o činjenicama, iako nedavni potezi njegove stranke, i kandidata te stranke za člana Predsjedništva na zadnjim izborima upućuju na to. Ipak, nas u DF-u toliko i ne čudi ambivalentan odnos Naše stranke prema pripadnicima i naslijeđu UZP-a koliko nas čudi da će u misiji pregovaranja o pravosudno utvrđenim čijenicama učestvovati i SDP - navedeno je u saopćenju mostarskog ogranka DF-a.

Oni su istakli i kako "ne žele vjerovati u to da će i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, pokušati da pronađe minimalni zajednički imenitelj o dešavanjima iz devedesetih sa isljednicima iz logora Heliodrom, te stidljivim simpatizerima Boriše Falatara, nekoć minimalnim zajedničkim imeniteljom projekta očuvanja ideja UZP-a u Predsjedništvu BiH - navodi se u saopćenju DF-a HNK.

Uvreda za sve žrtve

Iz KO SDA Sarajevo, izjavu Kojovića smatraju "uvredom za sve žrtve ratnih zločina i grubim udarom na historijsku istinu o agresiji na BiH i genocidu".

- Predsjednik političke stranke, koja je trenutno na vlasti u Kantonu Sarajevo, morao bi znati da se ne može pregovarati o istini i činjenicama utvrđenim u presudama međunarodnih sudova. Ne može se pregovarati i politički trgovati smrću 11.541 ubijenog Sarajlije, niti 8.372 ubijenih u Srebrenici, niti bilo kojom tragedijom, ubistvom, silovanjen ili mučenjenjem u BiH, jer se na relativizitanju istine i izjednačavanje napadača i žrtava ne može graditi budućnost - naveli su iz KO SDA KS.

Oni su pozvali Kojovića da hitno povuče svoju "sramotnu i besprizornu izjavu" i da "prestane sa ponižavanjem žrtava monstruoznih zločina".

- To je nedopustivo i ne može se opravdati ničim, posebno ne uzaludnim ciljevima Naše stranke da prikupi nešto glasova i na područjima gdje Bošnjaci nisu većina - navodi se u saopćenju SDA. 

Komentari

NA VRH