UDRUŽIVANJE

Kako li će se zvati: Đokić najavio ujedinjenje Socijalističkih partija Republike Srpske i Srbije

Svjesni smo da u formalnom smislu živimo u dvije države i tu ćemo činjenicu poštovati i nećemo je narušavati

Đokić: SP očuvala jak uticaj ljevice. Arhiv

Srna

22.6.2019

Glavni odbor Socijalističke partije (SP) usvojio je koalicioni sporazum koji će biti potpisan naredne sedmice sa koalicionim partnerima u Republici Srpskoj, te odlučio da se programski i organizaciono ujedini sa Socijalističkom partijom Srbije, rekao je predsjednik SP Petar Đokić.

- Svjesni smo da u formalnom smislu živimo u dvije države i tu ćemo činjenicu poštovati i nećemo je narušavati. Želimo stabilnost Republike Srpske, stabilnost u BiH, želimo što svestraniju, sadržajniju i bogatiju saradnju u regionu i smatramo da je to preduslov budućeg života na ovim prostorima - rekao je Đokić novinarima u Banjoj Luci.

On je, nakon sjednice Glavnog odbora stranke i prijema povodom 26 godina uspješnog rada u Republici Srpskoj, istakao da SP baštini "sjajnu ideju i praksu onih koji su se borili za društvo, slobode, sigurnost, solidarnost i socijalne pravde", te da je očit i nemjerljiv doprinos ukupnom društvenom razvoju RS-a.

On je ocijenio da su u periodu kada je trebalo štititi Republiku Srpsku i kada je "najteže bilo biti socijalista" bili jasno deklarisane patriote i borili se njenu odbranu, a da je ova stranka u postratnom periodu dala nemjerljiv doprinos ubrzanom razvoju RS-a i stabilizaciji mira.

Đokić je naveo da je SP očuvala jak uticaj ljevice na prostorima entiteta Republika Srpska koja, kako je ocijenio, više od jedne decenije ima ljevičarsku vlast koja brine o čovjeku i trudi se da posveti pažnju i senzibilnost za svako pitanje.

- Nismo jedini, sarađujemo sa SNSD kao partijom ljevice u RS-u i uvjeren sam da je temljena orijentacija Republike Srpske i za buduće vrijeme u vlasti koja će počivati na jakom uticaju ljevice - ocijenio je Đokić.

Đokić je izrazio zadovoljstvo što prijemu povodom 26 godina postojanja i rada SP prisustvuje i zamjenik predsjednika SPS Predrag Marković.

Marković je najavio da će uskoro organizovati zajedničke sjednice Predsjedništva i glavnih odbora gdje će razraditi detalje kako da postanu jedina partija u srpskom narodu koja prelazi Drinu.

On je dodao da ove dvije partije imaju skoro iste programe i da ostaje da se riješe samo neka organizaciona pitanja.

Socijalistička partija i SPS su kao dva plućna krila koja zajedno dišu za srpstvo, za Srbiju i Republiku Srpsku - rekao je Marković. 

Prijemu povodom 26 godina postojanja i rada SP prisustvovali su predsjednik DNS-a Marko Pavić, predstavnici SNSD-a, Demosa i Ujedinjene Srpske, kao članovi i aktivisti SP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.