POLITIKA

Višković: Mnogi poslodavci u RS se spremaju za povećanje plaća od 1. jula

Višković: Subvencije privrednicima. Arhiv

Srna

23.6.2019

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da se od 1. jula, kada stupa na snagu Zakon o poticajima u privredi, veliki broj poslodavaca sprema za povećanje plaća radnicima.

On je istakao da će poslodavci u realnom sektoru koji radnicima od 1. jula povećaju plaće dobiti povrat od 30 ili 70 posto novca na doprinose uplaćene za to povećanje.

- Napravljena je podjela na dvije grupe. U prvoj su poslodavci kod kojih radnik ima plaću od 450 do 550 KM i za svaki rast plaće vratit će im se 30 posto, a kod poslodavaca kod kojih je radnik imao plaću 1.000 KM i od jula dobije povećanje plaće od 100 KM, vratit će mu se 70 posto od doprinosa uplaćenih za to povećanje - rekao je Višković za beogradsku "Politiku".

On je istakao da Vlada RS kroz rasterećenje poreza i doprinosa poslodavcima pokušava povećati plaće u realnom sektoru kako bi, koliko je to moguće, zadržali ljude u RS.

- Poslodavac ovim mjerama sam sebi može smanjiti zbirnu stopu poreza i doprinosa, pa naprimjer, ako poveća plaću radnicima dvostruko, njegovi porezi i doprinosi bit će 30 posto, umjesto sadašnjih 60 posto - rekao je Višković.

On je naglasio da je ovo privremena mjera i da je cilj, kada se osigura veći priliv sredstava u budžet, da se smanje zbirne stope koje bi 2021. mogle iznositi 50 posto.

- U Republici Srpskoj trenutno radi 267.000 ljudi, što je najveći broj otkako se vodi ova evidencija. Iako je stopa nezaposlenosti u RS spala sa 28 na 18 posto, netačno je da je broj na birou za zapošljavanje manji samo usljed odlazaka - rekao je Višković.

On kaže da će kroz Zakon o poticajima svi privrednici iz Srbije koji žele da investiraju u RS imati poticaje kao što sada imaju privrednici iz Njemačke koji dolaze u Srbiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.