PARLAMENT BIH

Cenić: Ako su iskreni, neka daju plaće u humanitarne svrhe

Svi znaju da je, prema Ustavu i zakonima, nemoguće obustaviti plaće bh. zvaničnicima

Zgrada Parlamentarne skupštine BiH. Avaz

M. KUKAN

23.6.2019

Inicijativu Šemsudina Mehmedovića, poslanika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, da se, dok traje blokada rada Predstavničkog doma, obustave isplate plaća parlamentarcima, mnogi su dočekali sa skepsom.

Među njima je i Mehmedovićeva bivša kolegica Maja Gasal-Vražalica, direktorica Akademije za žene i zastupnica u Parlamentu BiH u prošlom mandatu.

Vražalica, Magazinović i Cenić. Avaz

Bolesna djeca

Ona ističe da je Mehmedovićev prijedlog besmislen i populistički i podsjeća da član IX, tačka 2. Ustava BiH ne dozvoljava ni umanjenje, a kamoli obustavu naknada za one koji obavljaju funkcije u institucijama BiH. 

Ugledna bh. analitičarka Svetlana Cenić to i potvrđuje.

- Svi znaju da je to, prema Ustavu i zakonima, nemoguće. No, ako su iskreni, niko ne brani parlamentarcima da skupe svoje plaće na jedno mjesto i uplate ih za bilo šta korisno društvenoj zajednici. Taj novac, umjesto za svoje potrebe, mogu dati i u humanitarne svrhe, a znamo koliko je javnih kuhinja u BiH ili kako se za liječenje bolesne djece novac skuplja putem SMS-ova – posavjetovala je Cenić parlamentarce. 

Zna procedure

Saša Magazinović, poslanik Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu BiH, ukazuje u izjavi za “Avaz” da Mehmedović ima dugogodišnje poslaničko iskustvo. 

- Zna dobro sve o različim vrstama procedura i putevima kako nešto može biti usvojeno, a i samom mu je jasno šta je predložio i kome je predložio. Zato to vidim kao pokušaj da se prikaže drugačijim i svrsta na stranu onih koji rade posao i dok traje blokada institucija - kaže Magazinović.

Ima posla, ko hoće da radi

- Nemam ništa protiv inicijativa, apsolutno podržavam kažnjavanje neradnika, ali i u Parlamentu treba da se radnici odvoje od neradnika. Jer, i u ovom periodu, kad Paralament ne zasjeda, nikome nije zabranjeno da dolazi, piše inicijative, priprema zakone. Posla ima, ko hoće da radi - kaže Magazinović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.