MARATONSKI PROCES

Damir Gradaščević: Čovjek kojem se 19 godina sudi za ubistvo

Optužen za ubistvo taksiste Miloša Vujića Panića 13. septembra 1993. godine u ratnom Sarajevu

Damir Gradaščević s advokatom Alenom Nakićem po izlasku iz Suda 2009. godine. Arhiv

B. CERIĆ

23.6.2019

Damiru Gradaščeviću već se 19 godina u Sarajevu sudi za ubistvo taksiste počinjeno ratne 1993. godine. U ovom maratonskom procesu izrečeno je nekoliko presuda, ali su sve one ukidane, a predmet vraćan na ponovno suđenje. Na njemu se izmijenjalo nekoliko sudija i tužilaca, a još se ne nazire kraj suđenju.   

Svađa zbog smeća

- Postupak je trenutno u toku i vodi se pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu - kazao nam je sarajevski advokat Alen Nakić, koji otpočetka zastupa optuženog Gradaščevića.

U advokatskom timu do prije dvije godine bio je i Senad Kreho i zahvaljujući ovoj dvojici advokata presude su uglavnom i ukidane. Kao razlog su navedene bitne povrede krivičnog postupka.

Osim po dužini trajanja postupka, ovaj slučaj je jedinstven i po tome što je optuženi bio u bijegu 15 godina, a pronađen je i uhapšen u Americi nakon što ga je otkrio njegov sin Adi Gradaščević i svoja saznanja prijavio policiji u Sarajevu.

Ubistvo taksiste Miloša Vujića Panića dogodilo se 13. septembra 1993. godine u ratnom Sarajevu, u nekadašnjoj ulici Obala. Nakon kraće svađe i tuče s Vujićem Panićem i njegovim sinom, Gradaščević je u njihovom pravcu ispalio nekoliko hitaca iz pištolja. Jedan metak je pogodio nastradalog u glavu. Povod za krvavi obračun bilo je smeće koje je bačeno ispred šupe N. Č., s kojom je Gradaščević bio u vezi.

S obzirom na ratne okolnosti, Gradaščević je iskoristio priliku da 1994. godine, kada je pušten da se brani sa slobode, pobjegne iz BiH u Hrvatsku, a potom u Sjedinjene Američke Države. U Sarajevu je ostavio suprugu i sina Adija.

Suđenje u odsustvu

Šest godina kasnije, tačnije 2000. godine, Gradaščeviću se sudilo u odsustvu i dvije godine kasnije osuđen je na kaznu zatvora od pet godina, koju je Vrhovni sud Federacije BiH kasnije preinačio na sedam godina zatvora.

Uhapšen je u Sjevernoj Karolini 2009. godine na osnovu međunarodne potjernice. Gradaščevića je u SAD putem interneta pronašao njegov sin i prijavio sarajevskom MUP-u, koji je i raspisao potjernicu.

Nakon što je izručen BiH i doveden u Kazneno-popravni zavod Zenica, kako bi odslužio kaznu, Vrhovni sud FBiH je poslije mjesec ukinuo presudu koja mu je izrečena u odsustvu. Gradaščeviću, koji je postao dostupan pravosudnim organima, odobreno je ponavljanje postupka.

U periodu od 2009. do 2016. godine Damir Gradaščević je nepravomoćno proglašen krivim dva puta. Presudom od 18. novembra 2016. godine u Kantonalnom sudu bio je osuđen na četiri i po godine zatvora, koja je također ukinuta.

Državljani BiH i Hrvatske Damir Gradaščević živi na Hvaru sa svojom drugom suprugom. Za sve ove godine brani se sa slobode, uredno se odaziva pozivima suda i dolazi na svako ročište u Sarajevu.

Sin Adi: Ponovo bih uradio isto, ubio je nevinog čovjeka

- Ponovo bih uradio isto. Ubio je nevinog čovjeka - kazao nam je Adi Gradaščević, koji je svom ocu Damiru ušao u trag 2007. godine pomoću internet-stranice White Pages.

Damir Gradaščević nakon odlaska iz BiH napustio je svoju prvu suprugu i tada šestogodišnjeg sina Adija, koji su se nakon izbjeglištva na Hvaru vratili u ratno Sarajevo. U Americi se, prema Adijevim riječima, njegov otac oženio N. Č., s kojom danas živi na Hvaru. Ogorčen je na svog oca što je napustio njega i majku usred rata, obećavši da će se vratiti po njih, što se nikada nije desilo.

Adi danas ima svoju porodicu i ogorčen je zbog činjenice da sudski postupak tako dugo traje.

- Išao sam po suđenjima, ali nismo u kontaktu. Najviše me zanima da li se iko zapitao zašto Vrhovni sud stalno ukida presude - kazao nam je Gradaščević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.