BURNO ZASJEDANJE

Prekinuta sjednica do izbora novog rukovodstva

Naša stranka nije dala podršku da se odobri više novca za USK zbog migrantske krize

Piše: M.R.S.

24.6.2019

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

19:12

Nakon višesatne rasprave, replika i optužbi, kao i pauza, prekinuta je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. 

Za ovakav prijedlog Mladena Boškovića glasalo je 59 poslanika „za“, 24 protiv i bez suzdržanih. Protiv su bili iz SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde. 

Tokom same sjednice sijevale su optužbe. 

Damir Mašić je kazao da mu sve smrdi na osovinu Dodik – Čović, dok je Bošković odbacio optužbe da žele nešto blokirati. 

Mirsad Zaimović, uime kluba SDA, je istakao da prekidom sjednice neće biti blokiran rad Parlamenta. 

-Ako ne imenujemo novo parlamentarno rukovodstvo, tražit ćemo od aktuelnog predsjedavajućeg da nastavi predsjedavati. Prilike su da će se dogovor desiti vrlo brzo. A mi smo zaključili da nijedna tačka nije životno važna da bi 15 dana nešto značilo – dodao je Zaimović. 

Sabina Ćudić, šef Kluba poslanika Naše stranke, ocijenila je da bi prekid sjednice bio prelazak crvene linije parlamentarne krize. 

-Pozvam da ne isporučite i Federalni parlament u ruke Dodika i Čovića. Lako će biti izabrati rukovodstvo doma iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda. Tu će biti vjerovatno Zaimović. Nadam se da će kolege iz DF-a ostati pšri tome da njihova Mara Đukić tu sjedi. Nemojte da bude Bošković, da on diktira – rekao je Irfan Čengić iz SDP-a. 

Njegova kolegica Mira Grgić je izrazila sumnju da će se rukovodstvo izabrati i sjednica nastaviti za 15 dana. 

Povlačilo se i pitanje ko je bio u ratu na linijama, zastupnici su nazivani ucviljenim, a obrazloženja nemuštim. 

Zahtjev Boškovića iznenadio je i neke poslanike iz SDA i DF-a. 

Munib Jusufović, zastupnik SBB-a, ocijenio je ovo odličnim radom Parlamenta, iako bez konkretnih učinaka, jer nije Parlament mjesto gdje se samo glasa i donosi zakon. 

-Ne slažem se sa konstatacijama, sa ovom dramaturgijom. Ovakvih prekida imali smo more, nije drama. Ali da sjedim u klubu SDP-a išao bih na tu stranu, drama, izdaja, potop svijeta. Zaimović je dao poentu, većina ne mora objašnjavati zašto. Ovdje se ne skida ništa, nego se samo prekida sjednica. Ne može se ništa blokirati – dodao je Jusufović. 


15:17

Mladen Bošković, šef Kluba poslanika HDZ-a BiH, kazao je da u ime buduće parlamentarne većine iznosi mišljenje da su sazreli uvjeti za izbor novog rukovodstva Predstavničkog doma te predlaže prekid sjednice.  

Iznio je i stav o tačkama dnevnog reda. 

- Svi sistemski zakoni bi trebali proći Vladu, da Vlada bude ta koja će biti predlagatelj ovih zakona koji su zbilja važni za funkcioniranje FBiH. Mišljenja smo i da su sazreli uvjeti da se ide u biranje novog rukovodstva i da ćemo to uraditi u narednom periodu. Do tada da se sjednica prekine, do izbora novog rukovodstva Zastupničkog doma - rekao je Bošković. 

Oštro je reagirao šef Kluba poslanika SDP-a Damir Mašić, stranke iz koje dolazi aktuelni predsjedavajući Elvir Karajbić. 

- Predložite promjenu redoslijeda, podržat ćemo. Sve i jedna tačka ispunjava sve i jednu poslovničku odredbu. Ti su zakoni bili na raspolaganju Vladi. Nadalje, vi ste navodno definirali većinu ima nekoliko mjeseci. Sad recite ko su kandidati. Odmah ćemo napraviti pauzu, izabrati, ali nemojte zaustavljati rad Parlamenta jer niste u stanju da se dogovorite i koji je danas dan - rekao je Mašić. 

Dodao je da neće dozvoliti da HDZ BiH prenese blokadu s državnog na Federalni parlament. 


14:30

Federalni zastupnici prihvatili su danas na sjednici Predstavničkog doma inicijativu poslanika DF-a Dževada Adžema da se sagleda ko je odgovoran jer se iz budžeta FBiH platilo 9,5 miliona maraka penala zato što se nisu realizirala 22 projekta iz Programa javnih investicija.  

Poslanici pak nisu prihvatili inicijativu da se 9. maj, kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, proglasi neradnim u Federaciji. Nisu prihvatili ni da se utvrdi mogućnost da Ministarstvo kulture i sporta bude preimenovano u Ministarstvo kulture, sporta i mladih.

U toku je rasprava o dnevnom redu. 

Iz Naše stranke su najavili da neće dati podršku izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, kojim bi se Unsko-sanskom kantonu dalo malo više novca dok traje migrantska kriza. Ove izmjene predložio je zastupnik SDA Hamdija Abdić. 

Govoreći o izmjenama tog zakona, zastupnik SDP-a Senaid Begić kazao je da se izmjena ne može odnositi na jedan grad ili region. Dodao je da su promjene ovog zakona potrebne jer je on i bio donesen kao privremeno rješenje, ali ne na ovakav način. 

Zastupnica SDP-a Lana Prlić povukla je inicijativu da se u dnevni red ove sjednice uvrsti zakon o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH. 

Istovremeno, Prlić je zatražila da se u dnevni red uvrsti informacija o stanju na deponiji "Uborak". 

Iz HDZ-a BiH su tražili da se kao tačka dnevnog reda povuče odluka o stručnoj službi Predstavničkog doma.


12:20

Počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na čijem je dnevnom redu šest zakona koje su predložili upravo federalni zastupnici.  

Između ostalog, poslanici će razmatrati izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda po kojim bi se Unsko-sanskom kantonu osiguralo više novca u ovoj raspodjeli dok traje migrantska kriza. Ove izmjene predložio je poslanik SDA Hamdija Abdić.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o radu, kojim bi se Savezu strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH osigurala reprezentativnost, te na taj način omogućilo da pregovaraju o sklapanju kolektivnih ugovora o radu za doktore.

Ukoliko se ove izmjene zakona ne usvoje, doktori su najavili generalni štrajk, protest, pa i odlazak. Upravo njihovi predstavnici prisustvuju sjednici Predstavničkog doma.

Prema našim informacijama, bit će urgirano da se dnevni red dopuni, i to zakonom o registru pedofila, čiji je predlagač zastupnica SDP-a Lana Prlić, ali i zakonom o konverziji kredita u švicarskim francima u KM, koji traži Klub poslanika SBB-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.