INTERVJU

Osmanović: SNSD krši Ustav BiH, ako žele mandatara, morat će redovno dostavljati nacionalni godišnji izvještaj

I domaći i međunarodni faktori u BiH trebaju kazati ko je krivac

I. KRIJEŠTORAC/ S. MUJIĆ

24.6.2019

Kada će biti formirano Vijeće ministara BiH, nije poznato, ali znano je da ne zavisi samo od SDA, izjavio je za Avaz TV šef Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović

Njegova stranka, kako je kazao, ne uvjetuje nikoga, već samo očekuje od novog predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH da se ponaša u skladu s Ustavom i zakonom BiH.  

- Zakon o odbrani je potpuno jasan, ova država se treba kretati ka euroatlantskim integracijama i tražimo da novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH poštuje zakon te da se redovno dostavlja nacionalni godišnji izvještaj – kazao je Osmanović.

Ono što radi SNSD je, smatra Osmanović, čista blokada i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, tj. kršenje Ustava BiH. Rad Parlamentarne skupštine se ne može dovoditi u vezu s formiranjem ili neformiranjem Vijeća ministara BiH.

- Mi imamo uspostavljeno i imenovano rukovodstvo oba doma, ono treba da radi u punom kapacitetu. Ne dolazeći na zasjedanje i jednog i drugog doma, SNSD krši Ustav BiH i pokušava uvjetovati i ucjenjivati prije svega SDA – ističe Osmanović.

Jedno je sigurno, nerad parlamentaraca, po ko zna koji put, šalje lošu poruku svim međunarodnim institucijama.

- Treba jasno kazati da tome doprinosi SNSD, odnosno Milorad Dodik. Svi, i domaći i međunarodni faktori u BiH trebaju kazati ko je krivac, a krivac je SNSD.

Osmanović, iako trenutno obavlja dvije funkcije – ministarsku i zastupničku, još, kaže, prima samo jednu plaću – ministarsku. U Ministarstvu je, kako tvrdi, sve dok se ne uspostavi novi saziv Vijeća ministara BiH. O odlasku s te pozicije, poput njegovog kolege, ministra prometa i komunikacija Ismira Juske, ne razmišlja jer bi to debalansiralo Vijeće ministara kada je riječ o ministrima iz reda bošnjačkog naroda.

A ko će biti novi i ujedno jedini ministar iz SDA u Vijeću ministara naše zemlje, ističe Osmanović, još se ne zna. Govori se o nekoliko imena, ali će ta odluka biti donesena naknadno.

- Još čekamo da se otkoči proces, nakon što Predsjedništvo imenuje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ima još najmanje 20 dana dok Predstavnički dom ne potvrdi to imenovanje, i u tih 20 dana donijet ćemo odluku o novom ministru vanjskih poslova BiH – ističe on.

Kada je riječ o statusu Bošnjaka i Hrvata u manjem bh. entitetu, Osmanović ističe da su za njihov loš status krivi isključivo Milorad Dodik i politika njegovog SNSD-a.

- U Vladi RS sjede Dodikovi Bošnjaci i oni nikada nisu podigli svoj glas i skrenuli pažnju na tešku situaciju Bošnjaka i Hrvata – poručuje Osmanović.

Krivi su, poručio je naposljetku Osmanović, i OHR i međunarodna zajednica jer nisu korigirali neke zakone i nisu skrenuli pažnju u pogledu sankcioniranja onih političara koji vrše diskriminaciju naspram bošnjačkog i hrvatskog naroda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.