PORAŽAVAJUĆE Godišnji izvještaj o vjerskim slobodama

Novo, nimalo lijepo očitovanje Stejt departmenta o BiH: Ugrožene manjinske grupe, vladajuće partije udružene s religijama

Između ostalog, podsjećaju na izjavu Milorada Dodika, koji je u julu prošle godine poziv na molitvu s džamije nazvao “arlaukanjem”

A. Ču. / Avaz.ba
24.06.2019 14:56

Objavljen godišnji izvještaj za 2018.

Foto: Arhiv

Stejt Department objavio je godišnji Izvještaj o vjerskim slobodama za pojedinačne države, pa tako iz BiH. U tekstu piše da su manjinske religijske grupe nastavile prijavljivati diskriminaciju koju vrše općinske vlasti, a u vezi s vjerskom imovinom i izdavanjem dozvola za nove religijski objekte.

U martu je Skupština sarajevskog kantona poništila odluku iz 2016. o imenovanju jedne osnovne škole po ustaši i antisemitu iz Drugog svjetskog rata koji je veličao Hitlera. Do kraja godine godine, poništenje nije implementirano, a škola i dalje nosi taj naziv. U aprilu je sedam osoba osuđeno na zatvorske kazne od godinu i godinu i pol, zbog napada na džamiju iz 2015. godine, ali kazne su suspendirane i preinačene na dvije godine uslovne - piše u izvještaju. 

Od ukupno 209 napada na religijske zvaničnike i lokacije, koje je registriralo Međureligijski vijeće BiH of 2010, poolicija je identificirala počinitelje u 73 slučaja, a sudovi su procesuirali 23 slučaja.

- Međureligijsko vijeće nastavlja da radi na promociji međureligijskog dijaloga uključujući organizaciju zajedničkih posjeta religijskih vođa koji predstavljaju glavne vjerske grupe mjestima stradanja u proteklim ratovima - navodi se u dokumentu.

Stejt Department dalje naglašava da su zvaničnici javno izrazili potrebu da se implementira odluka Evropskog suda za ljudska prava iz 2009. kako bi se omogućilo manjinama, uključujući Jevreje, da se kandidiraju za državno Predsjedništvo i Dom naroda, ali nisu ništa poduzeli po tom pitanju tokom godine.

Nevladine organizacije, akademici i vladine agencije prijavile su kontinuirao udruživanje vodećih političkih partija s religijom koju prakticira dominantna etnička grupa u njihovim članstvima.

- Najveća bošnjačka partija se nastavila usklađivati s Islamskom zajednicom, najveća hrvatska stranka s Katoličkom crvkom, a dvije najveće srpske partije sa Srpskom pravoslavnom crkvom - navodi se u izvještaju.

Stejt Department između ostalog podsjeća i na izjavu Milorada Dodika, lidera SNSD-a i tadašnjeg predsjednika Republike Srpske koji je u julu prošle godine na Alternativnoj televiziji poziv na molitvu s džamije nazvao “arlaukanjem” koje uznemiruje građane Banjaluke, a što je izazvalo osudu iz opozicionih stranaka, međunarodne zajednice i Islamske zajednice.

- Islamska zajednica Bosne i Hercegovine i dalje izražava nezadovoljstvo spram neaktivnosti državnog Predsjedništva u vezi ugovora između države i Islamske zajednice - navodi se u Izvještaju State Departmenta o vjerskim slobodama za 2018. godinu.

Komentari

NA VRH