SARAJEVO

Prašović-Gadžo: Borili smo se za odgovornu politiku, nadam se da je nešto naučeno iz ovoga

RS odustao od formiranja rezervnog sastava policije, glasno sam se borila na sjednici Komisije za sigurnost da ne idemo odmah recipročno

Prašović-Gadžo: Mudro, odgovorno i pametno. Facebook

Dž. P. / Avaz.ba

24.6.2019

Nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske povuklo iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji sve članove koji se odnose na formiranje rezervnog sastava policije, oglasila se Sanela Prašović-Gadžo (SBB), zastupnica u Parlamentu FBiH.

- Čitam maloprije vijest da je entitet RS odustao od formiranja rezervnog sastava policije. I tako, sjetih se moje glasne borbe na sjednici Komisije za sigurnost da ne idemo odmah recipročno (što su neke kolege tražile), već da tražimo odmah od OHR-a i međunarodne zajednice za traže od Republike Srpske da odustanu od te aktivnosti. Pojasnila sam zašto je takav stav važan. Te iste večeri Emela Burdžović me pozvala uživo na N1 pa sam to ponovila i u emisiji, da FBiH ne treba žuriti i da OHR mora to obustaviti, a entitet RS odustati. Isti stav ponovila sam i na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Zamolila sam kolege da usvoje iste zaključke Komisije za sigurnost. I uradili smo tako.

Nakon toga uslijedile su reakcije OHR-a, Ambasade SAD, PIC-a i, evo, danas te vijesti. Neće biti rezervnog sastava u entitetu RS.

Borila sam se da ne žurimo, da budemo mudri, da ne reagiramo posljedično na ono što radi RS. Borila sam se za odgovornu politiku.

Evo nas. Baš na tom mjestu danas.

Nadam se da je nešto naučeno iz ovoga.

Hvala kolegama koji su me podržavali. Idemo dalje. Mudro, odgovorno i pametno - napisala je Prašović-Gadžo. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.