PROCESI

Suđenje Dudakoviću: Šta je u iskazu rekao prvi saradnik Fikreta Abdića, koji je umro 2017.

Sud je dozvolio da se zapisnik pročita, a u njemu je Vuković govorio i o svom zarobljavanju u julu 1994. te, kako je rekao, maltretiranju od pripadnika 5. korpusa

Dudaković: Povrijeđeno pravo na odbranu i pravičan postupak. Avaz

M. AŠČIĆ

24.6.2019

Čitanjem iskaza umrlog svjedoka Arifa Vukovića danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Atifu Dudakoviću, generalu Armije RBiH i bivšem komandantu 5. korpusa, kojeg Tužilaštvo tereti za zločine na području Krajine. 

Vuković je iskaz dao prije 12 godina, a preminuo je u novembru 2017. U iskazu koji je danas pročitan Vuković je govorio o sukobu pripadnika 5. korpusa i tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, čiji je bio član. 

On je, inače, prije rata bio šef kabineta ratnog zločinca Fikreta Abdića u "Agrokomercu", a tokom rata sekretar u štabu AP Zapadna Bosna. Riječ je o Abdićevom prvom saradniku. 

Prije čitanja iskaza odbrane su imale brojne primjedbe na ispitivanje ovog svjedoka. Ukazano je na nerelevantnost i nezakonitost njegovog iskaza datog 12. marta 2007. godine. 

Dudakovićev advokat Asim Crnalić kazao je da je čitanjem ovog iskaza povrijeđno pravo na odbranu i pravično suđenje. Odbrane su, također, ustvrdile da se iskaz Vukovića odnosi na dešavanja od 1992. do 1994. i da nije obuhvaćen periodom opuženja. 

Nejasno im je, također, bilo protiv kojih osoba je tada Vuković mogao svjedočiti jer iz zapisnika to nije vidljivo. 

Sud je dozvolio da se zapisnik pročita, a u njemu je Vuković govorio i o svom zarobljavanju u julu 1994. te, kako je rekao, maltretiranju od pripadnika 5. korpusa. 

On je tada kazao da optuženi Dudaković nije učinio ništa kako bi spriječio njegovo maltretiranje, a ustvrdio je da su ga pripadnici Armije RBiH vozili golog i pretučenog džipom kroz centar Bihaća. 

Ovaj svjedok kazao je tada da je Fikreta Abdića poznavao 20 godina te da je "Abdića zanimala samo ekonomija", a iako je tvrdio da nije bio vojno angažiran, zanimljivo je da je nabrojao poimenično imena svih komandanata u sastavu 5. korpusa. 

Odbrana Dudakovića nije imala pitanja, jer, kako je kazao advokat Crnalić, "nemoguće je postavljati pitanja mrtvom čovjeku".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.