PAMETAN POTEZ

Hadžović: Mijenja se malo šminka, ali su u RS pokazali da ipak osluškuju zamjerke međunarodnih aktera

Elegantan način da se izađe iz priče koja uzburkava javnost u BiH

Denis Hadžović. Arhiv

S. Mujić

24.6.2019

Treba pozdraviti razboritu odluku Ministarstva unutrašnji poslova Republike Srpske koje je iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji povuklo sve članove koji se odnose na formiranje rezervnog sastava policije, kazao je Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije, za Avaz.ba.

- Rekao bih da je to jedan pametan potez MUP-a RS, koji je shvatio da njihova inicijativa ne nailazi na saglasnost, kako ostalih aktera u BiH tako ni međunarodne zajednice. Razlozi zbog kojih su donijeli takvu odluku mislim da su dobro poznati, tako da je uspostava Žandarmerije jedan elegantan način da se izađe iz ove priče koja je bila nepotrebna i koja je izazvala samo dodatne tenzije u političkom životu u BiH – kazao je Hadžović.

On je naveo kako su u RS, ovom odlukom, ipak pokazali da “nisu toliko jednostrani u provođenju svojih politika, nego da malo osluškuju i čuju ono što drugi akteri objektivno zamjeraju”.

- Ako ništa, dobro je da smo završili tu sagu i da će ta priča malo relaksirati život u BiH. Nadam se da je ovo uvod u postizanje nekih drugih odluka i konsenzusa za rad i napredak na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine. Ovo je samo promjena imena iz jedinice za podršku u Žandarmeriju, dakle mijenja se malo šminka, ali je ujedno i elegantan način da se proba izaći iz ove priče koja od početka uzburkava javnost u čitavoj BiH – zaključio je Hadžović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.