REAKCIJE Nekadašnji šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u

Kožljak: Žandarmerija je opasnija prijetnja, to je specijalno obučena i naoružana vojna formacija

Francuski patent koji je Srbija kopirala prije više od deset godina

S. Mujić
24.06.2019 16:11

Alija Kožljak

Foto: Avaz.ba

Žandarmerija je mnogo opasnija i generalno predstavlja nešto između policije i vojske, pojasnio je nekadašnji predstavnik Bosne i Hercegovine pri NATO-u Alija Kožljak, komentirajući potez MUP-a RS koji je iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji povukao sve članove koji se odnose na formiranje rezervnog sastava policije i najavio uvođenje Žandarmerije.

- To su naoružane jedinice koje imaju puno više ovlasti u odnosu na Oružane snage unutar države, imaju specijalnu obuku. Prema mom mišljenju, Žandarmerija je mnogo sposobnija u poređenju sa snagama rezervne policije. Ako je to neko prepucavanje između jednih i drugih puno je veća prijetnja – pojasnio je Kožljak.

On je naveo kako je riječ o “francuskom patentu” koji je Srbija kopirala prije više od deset godina, a time se očigledno vodi i manji bh. entitet.

- To su politička prepucavanja, ali ako dođe do toga Žandarmerija je veoma ozbiljan i skup projekat, međutim, ko želi da ga ima, pogotovo predsjednički centralizirani režimi, onda se te snage mogu puno bolje koristiti nego snage rezervne policije – objasnio je Kožljak.

Komentari

NA VRH