REKACIJE

OHR: Treba biti poboljšana saradnja između agencija za provođenje zakona u BiH

OHR pozdravlja odluku u manjem bh. entitetu. Arhiv

Piše: D. B.

24.6.2019

Nakon odluke Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske o povlačenju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji koji se odnosi na formiranje rezervnog sastava policije reagirali su i iz OHR-a. 

OHR pozdravlja to što je Republika Srpska odlučila da ne nastavi s uspostavom rezervnog sastava policije. Što se tiče najave RS-a u vezi s reorganizacijom policije, OHR bi želio steći bolje shvatanje o tome kakvi su planovi RS-a, prije nego što iznese eventualne dalje komentare u vezi s ovim pitanjem. Bez obzira na to, i dalje postoji potreba za poboljšanom saradnjom između agencija za provođenje zakona u BiH, s ciljem rješavanja problema koji se javljaju u cijeloj zemlji, poput npr. problema s migracijama- kazao je Mario Brkić, glasnogovornik OHR-a. 

MUP RS je naveo da će u budućnosti ponovo razmotriti potrebe za uvođenjem rezervnog sastava. 

- S obzirom na to da su za uspostavljanje rezervnog sastava policije potrebni duži vremenski period i sredstva u smislu provođenja konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom pripadajućom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku da bi se rezervni sastav policije stavio u funkciju, iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske koji se nalazi u proceduri na Narodnoj skupštini RS povlačimo članove koji se odnose na rezervni sastav policije - saopćio je MUP RS. 

U saopćenju se navodi da je MUP RS odlučio da reorganizira svoje interventne snage radi bržeg i efikasnijeg odgovora na sigurnosne izazove s kojima se suočava u Republici Srpskoj, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.