REAKCIJE

Nikšić za "Avaz": U BiH nije ništa onako kako se čini, ovo je prividna stabilizacija odnosa i spuštanja tenzija

Prve izjave eksperata ukazuju kako je ovo ustvari niži stepen vojne formacije, puno profesionalnije, opremljenije i operativnije jedinice

Nikšić: Doprinos stabilizaciji. Arhiv

Piše: I.KRIJEŠTORAC

24.6.2019

Komentirajući odluku MUP-a RS o povlačenju svih članova koji se odnose na formiranje rezervnog sastava policije iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji RS predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je za "Avaz", kako mu je, prije svega, drago da se iz prijedloga zakona povlače sve odredbe koje se odnose na odluku o rezervnom sastavu policije RS. 

- Iz tog ugla ovaj potez mogao bi se posmatrati kao doprinos stabilizaciji stanja i spuštanju tenzija, kad bi se ova vijest na ovome završila. Ali kao i sve drugo u Bosni i Hercegovini ništa nije onako kako se čini na prvi pogled. Naime, ova vijest ima svoj nastavak koji kaže kako će MUP RS svoju specijalnu jedinicu preimenovati u žandarmeriju. Nisam stručnjak za ovu oblast, ali prve izjave eksperata i analitičara ukazuju kako je ovo u stvari niži stepen vojne formacije, puno profesionalnije, opremljenije i operativnije jedinice od samog rezervnog sastava – ističe Nikšić.

Imajući u obzir da je u Bosni i Hercegovini na sceni općee nepovjerenje, ističe Nikšić, tako je i ova najava dočekana s velikim oprezom.

- Naime kada ne bi bilo nepovjerenja i da nemamo loša iskustva iz dosadašnjih događanja moglo bi se čak reći kako nema ništa loše što se neko želi profesionalnije i operativnije suprotstaviti kriminalu. Nažalost da bi se to mogli tako reći potrebno je stvarno vidjeti koja je namjera zakonodavca i kakve su stvarne namjere MUP-a RS kad je u pitanju ova inicijativa. Do tada sigurno treba sačekati i biti oprezan u blagonaklonom gledanju na ovaj potez Vlade i MUP RS – izjavio je Nikšić za "Avaz".


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.