BIHAĆ

Pomor ribe u Klokotskom potoku: Uzrok još uvijek nepoznat

Dok ribe plutaju po površini Mrežnice , obalom se širi nesnosan smrad

Pomor ribe. Printscreen

Senka Kurt

24.6.2019

Pomor ribe u bihaćkom naselju Klokot, u potoku Mrežnica, izazvao je zabrinutost mještana koji danima čekaju reakciju nadležnih insititucija. Kako saznajemo na terenu su bili inspektori Kantonalne inspekcije, ali i predstavnici bihaćke Službe za komunalne djelatnosti, vode i zaštitu okoliša.  Da li je uzet uzorak vode i hoće li se uopće i  analizirati voda, pitanja su na koja nismo dobili odgovore dok ogorčeni mještani čekaju na hitnu reakciju.

Klokotskim potokom Mrežnica, posljednih dana plutaju mrtve ribe. Manje ili veće , uginule ribe vidjljive su na svakom koraku. 

- Ekološka katastrofa počela je u ponedjeljak. Od gornjeg toka Mrežnice, pojavila se  intenzivna zelena boja a onda i plava. Nastao je totalni pomor živih  organizama.Ne postoji organizam koji je preživio  ovu katastrofu, izuzev kornjača. Ovdje su nastrale i nastradaće rode, čaplje, kompletan riblji fond. Nemoguće je da svi šutimo. Sigurno se može i mora utvrditi uzrok - kazao je Kasim Nadarević, predsjednik ekološkog  Udruženja "Klokot".

On tvrdi da su ostali uskraćeni za reakaciju, te da niko od nadležnih, osim konstatiranja stanja , nije poduzeo ništa da se utvrdi  razlog koji je doveo do  uginuća riba.

-  Niko nije reagirao. Mi znamo da su ovo teški metali koji su ušli u rijeku Klokot, koja je lijeva pritoka Une. Neko mora da nam kaže šta se ovdje dešava. Ovo je bakteriološka baza. Smrdi, to je užas -kaže Nadarević.

Zašto je došlo do pomora ribe  barem za sada ostaje nepoznato. Iz gradske službe kažu nam da je su na terenu bili predstavnici gradske Službe za komunalne djelatnosti, vode i zaštitu okoliša te da će danas proslijediti akt Kantonalnoj inspekciji da uzme uzorke vode. U inspektoratu pak navode da su već upoznati sa ovom pojavom u Mrežnici,  te da je inspektor za zaštitu okoliša upućen  na teren. Međutim, ni od njih, barem za sada, nismo uspjeli dobiti više informacija.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.