SJEDNICA Opozicija zatražila obrazloženje zašto je MUP RS odustao od rezervnog sastava policije

Vukanović poslanike SNSD-a pozdravio na turskom i albanskom jeziku

Optužio Dodika da je ponizio RS i Narodnu skupštinu

Fena
25.06.2019 11:41

Nebojša Vukanović

Foto: Agencije

Opozicija u Narodnoj skupštini RS zatražila je danas na početku sjednice obrazloženje zašto je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS odustalo od rezervnog sastava policije, o čijem uspostavljanju su pričali tri mjeseca, a zatim, kako kažu, kapitulirali.

Iako je to druga tačka dnevnog reda današnjeg nastavka skupštinskog zasjedanja, poslanici SDS-a i PDP-a nisu dozvolili da počne rasprava o Prijedlogu zakona o sigurnosti kritičnih infrastruktura ukoliko ne dobiju objašnjenje šta je izmijenjeno u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima.

Poslanik u Klubu SDS-a Nebojša Vukanović je i obraćanje na ovoj sjednici počeo pozdravom "Merhaba asker" za kolege iz SNSD-a i vladajuće koalicije u RS, a zatim ih pozdravio i na albanskom jeziku, aludirajući na poziv Milorada Dodika Hašimu Tačiju za dolazak na samit "Proces saradnje jugoistočne Evrope'' 9. jula u Sarajevu.

- Taman sam kupio turski rječnik, a sada mi treba albanski, nakon vaših poteza - kazao je Vukanović, navodeći da su u vladajućoj stranci u RS "istakli bijelu zastavu".

Optužio je Dodika i predstavnike SNSD-a da su "ponizili RS i Narodnu skupštinu", povlačeći se pred nižerazrednim predstavnicima međunarodne zajednice.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić je zatražio jednosatnu pauzu, uz zahtjev da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima skine s dnevnog reda, jer se povlačenjem članova o rezervnom sastavu policije značajno mijenja.

Pita i šta se suštinski mijenja ako se samo naziv Jedinice MUP-a RS za podršku preimenuje u Žandarmeriju.

I poslanik PDP-a Draško Stanivuković je ukazivao da poslanici ne mogu raspravljati o zakonu iz kojeg je MUP RS povukao određene članove, a oni ne znaju o čemu se konkretno radi.

Komentari

NA VRH