OBAVLJENE PRIPREME

Učesnici "Marša mira" će ove godine prvi put proći dionicom Kameničko brdo - Buljim

Testirana trasa od Kameničkog brda do Buljima, dužine 10 kilometara

Piše: S.SMAJLOVIĆ

25.6.2019

Učesnici "Marša mira" - Avaz
Učesnici "Marša mira" - Avaz
Učesnici "Marša mira" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Članovi pododbora „Marš mira“, pripadnici Oružanih snaga BiH, Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), policije Republike Srpske i drugih sigurnosnih agencija BiH danas su obavili testiranje i uvjerili se u sigurnost dionice puta od Kameničkog brda do Buljima, dužine deset kilometara, kuda će ove godine stvarnom trasom prvi put ići kolona „Marša mira“. 

Deminirana trasa

Zahvaljujući Američkoj ambasadi u BiH, koja je finansirala deminiranje ovog lokaliteta u površini od 300.000 kvadratnih metara, i Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH, koje je finansiralo probijanje i nasipanje trase, nakon 14 godina povorka će ići pravom trasom kojom su se Srebreničani u julu 1995. godine probijali do slobodnog teritorija.

Munir Habibović, predsjednik pododbora „Marša mira 2019“, kaže da je trasa testirana za koje vrijeme je kolona može savladati posljednjeg dana pohoda od Mravinjaca do Buljima.

Šarena bukva

- Prvi put će kolona ići preko Kameničkog brda, a na lokalitetu zloglasne Šarene bukve, gdje je za jedan dan poginulo više od 1.000 Bošnjaka Srebrenice, bit će održan historijski čas, na kojem će govoriti preživjeli tog zločina - pojasnio je Habibović, dodajući da je sve spremno za pohod „Marš mira 2019“ Nezuk - Potočari.

Proučen Jasin

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bratunca Elvir ef. Hodžić i predsjednik MIZ Srebrenika Faruk ef. Hasanović danas su na lokalitetu Šarena bukva prvi put proučili Jasin za sve žrtve srebreničkog genocida. 

Na ovom lokalitetu mogu se primijetiti ostaci odjeće i obuće žrtava, a radnici koji su radili na deminiranju i probijanju trase našli su i veliki broj posmrtnih ostataka.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.