PRESUDA

Evropski sud za ljudska prava odlučio: BiH mora isplatiti Abu Hamzi devet hiljada eura

BiH kontaktirala 38 zemalja

Abu Hamza. Arhiv

V. D./Avaz.ba

25.6.2019

Bosna i Hercegovina morat će isplatiti devet hiljada eura Imadu el-Husinu, poznatijem kao Abu Hamza, zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima, odlučio je danas Evropski sud za ljudska prava.

Država Bosna i Hercegovina držala je El-Husina u pritvoru dok je tražila državu u koju bi on mogao biti deportiran. Sud je utvrdio da od avgusta 2014. godine nijedna zemlja nije bila voljna prihvatiti El-Husina koji je klasificiran kao prijetnja po nacionalnu sigurnost.

On nije pušten na slobodu sve do februara 2016. godine jer je BiH tražila zemlje koje bi ga eventualno prihvatile. Međutim, taj period trajanja pritvora doveo je do kršenja njegovih ljudskih prava.

BiH je kontaktirala 38 zemalja s ciljem da se El-Husin prebaci u treću zemlju, međutim, sve zemlje su odbile zahtjev koji je podnošen od septembra 2012. godine. Od avgusta 2014. godine država BiH kontaktirala je Kanadu, Kazahstan, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate te pokušala stupiti u kontakt sa Saudijskom Arabijom. Nakon što su sve zemlje odbile primiti El-Husina, on je pušten iz pritvora.

- Sud je zaključio da Bosna i Hercegovina treba podnosiocu zahtjeva isplatiti 9.000 eura u odnosu na nematerijalnu štetu - piše u presudi.

Presuda. Faksimil

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.