AKTUELNO

Bh. parlamentarci sutra bi trebali nastaviti sjednicu o pravosuđu i migracijama

S ranijih sjednica. Arhiv

Fena

25.6.2019

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nastavit će sutra hitno zasjedanje o stanju u pravosuđu te o povećanom broju priliva migranata, koje je prekinuto 14. juna. 

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ BiH) zakazala je nastavak te sjednice na kojoj bi poslanici zapravo prvo trebali glasati o prijedlogu dnevnog reda sjednice koji prethodno nisu prihvatili, a saglasnost oko njega nije postigao ni Kolegij.

U okviru prve tačke dnevnog reda, nazvane Aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH, s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, pred poslanicima je godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Tokom rasprave o dnevnom redu sjednice poslanici su zatražili skidanje te tačke s dnevnog reda uz obrazloženje da se radi o izuzetno važnom pitanju koje zahtijeva drugačiji pristup od toga da bude jedna tačka dnevnog reda hitne sjednice.

Druga tema o kojoj bi poslanici treći put trebali razgovarati je migracija. Hitna sjednica o tom pitanju i ranije je zakazana, ali nije održana zbog nedostatka kvoruma za punopravno odlučivanje.

S tim u vezi pred poslanicima je informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica, s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

U toj informaciji navedeno je da su Službi za poslove sa strancima u prošloj godini prijavljena 23.902 nezakonita migranta, dok je samo 1.567 osoba podnijelo zahtjev za azil, a u ovoj godini više od 9.000 prijavljeno je nadležnim službama.

Sjednica je sazvana na zahtjev poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Naše stranke (NS), Nezavisnog bloka (NB) i Pokreta demokratske akcije (PDA).

Nisu joj prisustvovali poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP) i Ujedinjene Srpske (US), koji rad parlamenta uvjetuju formiranjem novog saziva Vijeća ministara nakon oktobarskih izbora, a, po svemu sudeći, takav scenarij očekuje se i sutra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.