SASTANCI

Crnadak-Eriksen Soreide: Unaprijediti ekonomsku saradnju BiH i Norveške

Fena

25.6.2019

Unaprijediti ekonomsku saradnju BiH i Norveške. Fena

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministrica vanjskih poslova Norveške Ine Eriksen Soreide (Ine Marie Eriksen Søreide) danas su nakon sastanka u Sarajevu istakli da BiH i Norveška imaju izuzetne odnose u političkom smislu, otvorene za buduću saradnju, ali da ima mnogo prostora da se, posebno u ekonomskom dijelu, napravi iskorak. 

- Naša trgovinska razmjena je mala i jedna od stvari koju ćemo pokušati raditi je da približimo dva tržišta, biznise dvije zemlje u narednom periodu - kazao je Crnadak. 

Na sastanku su, kako je naveo, razgovarali o temama koje su najvažnije za odnose dvije zemlje, kao i o političkoj situaciji kod nas i u regionu. Ministrica Eriksen Soreide boravi u regionu, a posjetila je Beograd i Prištinu, pa je ovo bila prilika za razgovore o tome šta su ključni izazovi u regionu.

- Imamo puno razumijevanje za štetnost odluke vlasti u Prištini kada je riječ stopostotnoj taksi na našu robu i iskreno se nadamo da će tome doći kraj i da će se taj pogrešan potez povući i otvoriti prostor da se stvari u regionu relaksiraju – istakao je Crnadak.

Konstatirao je da je podrška Norveške Bosni i Hercegovini kroz prethodne godine bila ogromna, te pozdravio odluku norveške vlade da praktično udvostruči svoje prisustvo i finansijsku podršku BiH i regionu u narednom periodu.

-Za nas je važno to što je podrška naših prijatelja iz Norveške usmjerena na pravi način. Pored brojnih aktivnosti u dijelu socioekonomskih reformi postoji podrška razvoju u pravosuđu, te javnoj upravi. Danas smo razgovarali kako pronaći način da dio te podrške bude snažnije usmjeren na pokretanje malih biznisa mladih ljudi i da se oživi duh preduzetništva bez čega nema ekonomskog razvoja – istakao je Crnadak.

Dodao je da su razgovarali i o narednim koracima i intenziviranju saradnje dvaju ministarstava.

- Uvjeren sam da je pred nama još bolja saradnja i još veće prijateljstvo naroda koji žive ovdje i u Norveškoj – kazao je Crnadak te podsjetio na izdašnu podršku Norveške BiH kada je riječ o saniranju posljedica poplava od prije pet godina. 

Ine Eriksen Soreide je kazala da su na sastanku razgovarali o partnerskim projektima, a od bilateralnih projeketa posebno je izdvojila onaj koji se odnosi na čišćenje od mina. Veoma dobra saradnja je i u sektorima koji se odnose na reforme javne uprave i pravosuđa.

Područje u kome bi se saradnja mogla proširiti, prema njenim riječima, jeste razvoj poduzetništva, otvaranje radnih mjesta, naročito za mlade ljude, i pokretanje malih biznisa. Navela je da daju podršku regionalnom programu koji se donosi na stručne obuke, te spomenula tri poslovna inkubatora koji, kako je istakla, imaju dobru budućnost.

- Od 1994. godine naša ukupna podrška iznosi oko 400 miliona eura i želimo unaprijediti političku i ekonomsku saradnju, a upravo u tom smislu je i posjeta ovoj regiji, da dobijemo više informacija - naglasila je Eriksen Soreide.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.