BANJA LUKA Potpredsjednik bh. entiteta RS

Salkić: Formiranje žandarmerije opasnija ideja od rezervnog sastava policije RS

Takav nacionalni sastav MUP-a entiteta ne ulijeva povjerenje i ne nudi sigurnost svim građanima na istom nivou

Fena
25.06.2019 16:50

Salkić: Broj Bošnjaka u MUP-u RS bi trebao biti između 25 i 30 posto

Foto: Arhiv

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ukazuje da odustajanje od formiranja rezervnog sastava policije tog entiteta, uz najavu formiranja žandarmerije, ne predstavlja stvarno odustajanje od ideje formiranja oružane formacije, "s ciljem njene upotrebe radi realizacije političkih ideja i ciljeva u datom trenutku".

- Formiranje žandarmerije iz sastava redovnih policajaca, čiji bi se broj povećao, može biti i opasnija ideja od rezervnog sastava, imajući u vidu operativnost, uvježbanost i opremljenost takve jedinice – upozorio je Salkić.

Smatra da cilj ne bi trebao biti stvaranje novih formacija u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, već da postojeći sastav, u smislu nacionalne zastupljenosti, treba uvesti u ustavne okvire.

Ustavom entiteta RS u članu 97. predviđena je nacionalna struktura po popisu iz 1991. godine do okončanja potpune provedbe aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prema nekim procjenama, broj Bošnjaka u MUP-u RS bi trebao biti između 25 i 30 posto. Međutim, današnje stanje je drastično drugačije i u sastavu MUP-a se nalazi tek oko četiri posto Bošnjaka, istakao je Salkić.

- Takav nacionalni sastav MUP-a entiteta ne ulijeva povjerenje i ne nudi sigurnost svim građanima na istom nivou. Uspostava nacionalnog sastava MUP-a, po Ustavu i popisu iz 1991. godine, makar bi djelimično vratila povjerenje Bošnjaka u entitetsku policiju, koje je danas na najnižem nivou – kazao je Salkić.

Pozvao je nadležne entitetske vlasti, Vladu i MUP RS da počnu poštivati i provoditi Ustav entiteta.

- Očekujemo od OHR-a, ali i od drugih međunarodnih organizacija i ambasada u Bosni i Hercegovini da se konačno počnu baviti pitanjem nacionalne zastupljenosti u organima entiteta i da pomognu da se ona uskladi s Ustavom ovog entiteta – naveo je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Komentari

NA VRH