PRES-KONFERENCIJA

Dodik: Neću dozvoliti da Oružane snage izađu na granicu sa Srbijom, rizikuju da BiH uopće postoji

Milorad Dodik. Screenshot

Avaz.ba

25.6.2019

- Dok sam član Predsjedništva BiH. neću dozvoliti da Oružane snage izađu na granicu sa Srbijom - poručio je danas na pres-konferenciji Milorad Dodik govoreći o migrantskoj krizi.

On je predložio da se kroz strukture sigurnosti Srbije, Crne Gore i BiH spriječi da kriminalci ilegalno prevoze migrante.

Isplata plaća 

Poručio je da se u BiH mora prihvatiti RS, sa svim njenim ustavnim pravima, ili neće biti ni BiH.

- Rizikuju da BiH funkcionira, ja bih rekao da rizikuju da BiH uopće postoji, a oni koji tvrde da BiH tvrde da BiH ne može da se raziđe, samo ću ih podsjetiti da je bilo mnogo onih koji su govorili da Jugoslavija ne može da se raspadne pa ste vidjeli kako to izgleda - kazao je Dodik.

Upozorio je i na nepostojanje državnog budžeta zbog kojeg će biti zaustavljeno funkcioniranje institucija zbog kojeg ni državni službenici neće dobiti plaće.

- Ako ne dođe do odluke o privremenom finansiranju državne institucije će ostati bez plaće. Ja neću primiti plaću u ponedjeljak. Kakva je to poruka kada država nema budžet u sedmom mjesecu - istakao je Dodik.

Napomenuo je da BiH danas nije ništa bliže formiranju vlasti nego u novembru prošle godine, podsjetivši da je formirana samo karikatura koja se zove Predstavnički dom, kao i Dom naroda koji ne funkcioniraju, kako je rekao, u punom kapacitetu.

Rekao je da ne želi sarađivati sa Vijećem ministara s obzirom da je riječ o starom sazivu. Između ostalog na današnjoj pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu rekao je da se neće igrati sa srpskim nacionalnim interesima na nivou BiH.

- Ja sam manje zainteresovan za funkcionisanje BiH od njih. SNSD optužuju da blokira parlament? Šta očekujete? Bošnjaci misle da mogu odlučivati šta su naši interesi. Oni moraju da shvate da je ono što se naziva srpskom političkom reprezentacijom nije isto što je bilo prije nekoliko godina - kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Prave priču

On je dodao kako Bošnjaci predvođeni Bakirom Izetbegovićem misle da prave priču da će novi Parlament BiH i Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu biti dobar spoj.

- Meni Bakir Izetbegović nije nikakav partner. Ne zanima me. Oni su pobjednici kod svog naroda, ja to ne mogu da mijenjam, biram ili izbjegnem. To Bošnjaci danas ne daju Srbima, pokušaju da nam pošalju poruku da mora on da odlučuje šta je naš interes. Oni moraju da shvate da ono što se zove srpska politička reprezentacija nije ono što je bila nekada - kazao je Dodik.

Potcrtao je da sada nisu ništa bliže formiranju Vijeća ministara nego u novembru, kao i da Izetbegović nije ispoštovao dogovor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.