BANJA LUKA

Oštre optužbe opozicije u NSRS zbog odustajanja od rezervnog sastava policije

Žestoke optužbe opozicije. Arhiv

Fena

25.6.2019

Opozicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) oštro je večeras kritizirala vlast u tom bh. entitetu zbog odustajanja od najavljenog formiranja rezervnog sastava policije, kako tvrde, pod pritiskom međunarodnh zvaničnika. 

Pitali su i zašto resorni ministar ne prisustvuje skupštinskoj raspravi.

Za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, iz kojeg je Vlada brisala članove o formiranju rezervnog sastava policije, do sada su se uglavnom javljali poslanici SDS-a i PDP-a, te samo šef Kluba poslanika SNSD-a.

Uime PDP-a Dragan Galić je rekao da svi nadležni kolektivno treba da podnesu ostavku, jer se i prije pripreme zakona znalo isto ono što je navedeno u obrazloženju brisanja članova o rezervnom sastavu policije.

Podsjetio je na tvrdnje vlasti da se taj sastav želi zbog migrantske krize, koja, kaže, nije prestala.

Vlada RS-a je jučer na telefonskoj sjednici utvrdila pet amandmana na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojima se brišu članovi koji se odnose na uspostavljanje rezervnog sastava policije RS-a.

U obrazloženju prvog amandmana navedeno je da je MUPRS-a u proteklom periodu proveo dodatne analize i utvrdio da su za uspostavljanje rezervnog sastava policije potrebni duži vremenski period i dodatna sredstva kako bi se isti stavio u operativnu funkciju.

- Ministarstvo će u narednom periodu izvršiti reorganizaciju postojećih intervetnih snaga te će na ovaj način biti u mogućnosti brže i efikasnije odgovoriti na sve bezbjednosne izazove s kojima se suočavamo i koje možemo očekivati u narendom periodu – navedeno je u obrazloženju.

Amandamni su usvojeni na telefonskoj sjednici.

Iz MUPRS-a su jučer naveli da će u budućem periodu ponovo razmotriti potrebe i mogućnosti za uvođenje rezervnog sastava policije u svoje strukture.

Najavili su i da će Jedinice za podršku promijeniti naziv u žandarmeriju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.