SARAJEVO

Čelnici „Glencorea“ danas na sastanku u Vladi FBiH

Hoće li se postići dogovor. Avaz

M. AŠČIĆ

26.6.2019


Čelnici švicarskog rudarskog giganta „Glencore“ održat će danas sastanak u Vladi Federacije BiH kako bi se razgovaralo o privatizaciji posrnule mostarske kompanije „Aluminij“, kojoj zbog enormnih dugova prijeti stečaj.

Ovim je potvrđeno pisanje „Avaza“ da je ova švicarska kompanija najozbiljniji kandidat za preuzimanje „Aluminija“. Saznajemo da bi šestočlana delegacija „Glencorea“ danas trebala predstaviti plan ulaganja kako bi „Aluminij“ bio spašen od kolapsa.

Za spas „Aluminija“ potrebno je više od pola milijarde KM, jer je firma dužna 377 miliona KM, a ostvarila gubitke veće od 250 miliona KM.

„Glencore” već godinama posluje s “Aluminijem” tako da mu isporučuje glinicu, a izvozi aluminijske proizvode. Ovoj firmi s više od 150 milijardi dolara godišnjih prihoda nije nikakav problem da uđe u ovaj aranžman.

Saznajemo da će danas na pregovorima u Vladi biti i predstavnici grupacija „Erdal“ i PPD, ali i čelnici širokobriješke firme „Feal“.

Ako dođe do dogovora o privatizaciji, saznajemo da je potrebno imenovati novu Upravu „Aluminija“, čiji su većinski vlasnici mali dioničari i Vlada Republike Hrvatske, koji imaju ukupno 56 posto udjela. Vlada FBiH u ovoj firmi ima udjel od 44 posto


POTREBNO je više od pola milijarde KM za spas „Aluminija“, jer je firma dužna 377 miliona KM, a zabilježila gubitke veće od 250 miliona KM.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.