PSBIH

Predstavnički dom: Zastupnici zaključcima zatražili izmjene zakona i ostavke članova VSTV-a

Jednoglasno odbijen Izvještaj o radu Visokog Sudskog i Tužlačkog Vijeća za 2018. godinu

S. MUJIĆ/M. AŠČIĆ

26.6.2019

17:11

Zastupnici su usvojili zaključak zastupnika Šemsudina Mehmedovića, koji je tražio da se hitno usvoje izmjene Zakona o VSTV-u i da predsjednik i članovi Visokog Sudskog i Tužilačkog Vijeća podnesu ostavke. Zastupnici su jednoglasno odbili Izvještaj o radu VSTV-a za 2018. godinu.

Usvojen je i zaključak zastupnice SBB-a, Edite Đapo da se iznađu sredstva u budžetu kako bi se educirale agencije za provođenje zakona kako da postupaju prilikom hapšenja u prisustvu djece.

Usvojen je i zaključak zastupnika Damira Arnauta koji je predložio osnivanje privremene istražne komisije koja će istraziti aktuelno stanje u pravosuđu s posebnim osvrtom na VSTV. 

Usvojen je zaključak zastupnika SDP-a Saše Magazinovića da Ministarsvo pravde u roku od 30 dana sačini i dostavi Parlamentarnoj Skupštni BiH analizu potrebnih izmjena zakona u oblasti pravosuđa s mišljenjem Evropske komisije. 

Nisu usvojeni zaključci Jasmina Emrića, zastupnika SDA u vezi migrantske krize kojim se podržavaju zaključci Skupštine USK i prijedlozi mjera stabilizacije na području tog kantona, da se iznađu finansijska sredstva i da Vijeće ministara i sve nadležne institucije na državnom nivou uzmu aktivniju ulogu u rješavanju ovog problema. Nije postojala enitetska većina iz RS.

16:00

Nermin Nikšić, zastupnik SDP-a BiH,  kazao je kako se teret migrantske krize mora ravnopravno podijeliti na oba entiteta, a ne samo na USK.

- Migranti ne kriju da ne žele ostati u BiH. Mi trebamo pokazati više osjećaja prema tim ljudima jer smo i sami bili u njihovoj situaciji. Ovdje se mora prekinuti lanac krijumčarenja migranata. Sud i Tužilaštvo BiH moraju sankcionirati takve osobe. Moraju se spriječiti oni krijumčari koji su se obogatili na muci tih ljudi - kaže Nikšić.

15:44 

Zastupnik A-SDA Jasmin Emrić rekao je da onaj ko nije bio u Krajini ne može razumjeti migrantsku krizu.

- Ovaj izvještaj Ministarstva sigurnosti je šturo napisan. Ne može se reći nema para za migrantsku krizu jer priča oko migranata traje godinama. Ministarstvo sigurnosti to ne razumije i ne zna. Zašto nema akcije na Željezničkoj stanici u Sarajevu? Na hiljade ilegalnih migranata dolaze u Krajinu. Ova ruta se mora prekinuti jer je situacija  vrlo ozbiljna. Pa policija u USK je registrirala dolazak Talgo vozom oko 9.000 migranata i niko ne reagira. Zašto MUP USK ima sve podatke, a zašto to nema MUP KS? Pa migranti iz Sarajeva dolaze u Krajinu. Ja tražim samo da se radi. Da se provodi zakon - kaže Emrić.

15:40 

Šemsudin Dedić, zastupnik SDA, kazao je da je najveći teret migrantske krize prebačen u USK.

15:35

Prema riječima Mektića prošle godine su registrirana 23.000 migranta.

- Moraju se povećati sredstva Graničnoj policiji BiH za oko 500 novih pripadnika - istakao je Mektić.

On je pojasnio da migrantska ruta ide prema Unsko-sanskom kantonu kako bi preko BiH ušli u Hrvatsku, a zatim dalje u zemlje Evrope.  Migranti se većinom ne zadržavaju u BiH i oni tranzitiraju. Ali, ovim se pitanjem više niko od državnih institucija ne brine. O njima brine samo Ministarstvo sigurnosti. Mi ih hranimo, oblačimo i sve drugo radimo - rekao je Mektić.

15:25

Parlamentarci su nakon pauze započeli raspravu o migrantskoj krizi. Ministar sigurnosti Dragan Mektić kazao je da su do 25. juna ove godine registrirana 10.524 migranta.

14:05

Predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto konstatirala je, poslije višesatne rasprave, da se danas "čulo dosta toga".

- Čuli su se i pojedinačni slučajevi. Ja kao pravnica pratim normativni dio, koliko mi vrijeme dozvoljava, a i sve ostalo vezano za struku, pa sam vidjela razne optužnice koje ne bi potvrdio ni diplomirani pravnik koji je jučer završio fakultet, ali to je imalo svoj cilj, trebalo je maknuti neke ljude s pozicija - navela je Krišto.

Ona je navela i kako odgovorne institucije nerijetko pozivaju njene kolege na sudska ročišta samo da bi privukli javnost.

- Provedene su brojne reforme, one su podrazumijevale i prijenos nadležnosti. Niko ne spori da one moraju biti neovisne i garantirati borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Međutim, sve ove zakone kreirala je međunarodna zajednica koja je imala direktan utjecaj na zakonska i kadrovska rješenja za pozicije u pravosudnim institucijama. Svi izvještaji VSTV-a su napravljeni po istom principu, nekad čak i godinu zaborave promijeniti - navela je Krišto.

Ona je konstatirala i kako pojedini ministri znaju mnogo toga na vrlo neobičan način te da se, temeljem toga, mora konstatirati da je pravosuđe u problemu.

- Treba tu nešto promijeniti, ali ne na ovakav način. Ja bih ovdje dodala i nefukcioniranje OSA-e, odnosno činjenicu da nemamo nadzora nad radom obavještajno-sigurnosnog sektora - dodala je Krišto.

Rasprava o prvoj tački dnevnog reda je upravo zaključena te je data pauza od sat.

13:36

Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a BiH, odgovorio je na izjave Mektića. 

- Šta ste radili 2017. godine? Spominjete zaključke, Vi ste taj što narod zabavljate. Šta ste Vi, ministar zabavljač? Šta ste radili četiri godine? Što sada o tome pričate, dajte nam materijale? Ja ne mogu sebi doći šta Vi pričate i govorite. Vi ste taj koji zabavlja i poziva narod. Sad govorite o ovome, a šutjeli ste četiri godine - kazao je Lovrinović.

13:30

Zastupnik SDS-a i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić osvrnuo se na diskusiju u Parlamentu, kazavši kako nema namjeru polemizirati s poslanicima. 

- Ovo što je Kožul rekao, nabrajajući uvjete koje treba da steknemo, a ovo sve je u protivnom zabava za javnost, nisam siguran da je narodu zabavno, ja mislim da je narodu došlo do guše. Ako ih budemo i dalje ovako zabavljali, nastavit će se njihov jedini odgovor da bježe i odlaze - kazao je Mektić. 

On je upitao i kakva je svrha zaključaka koje donosi Parlament, "je li to puka formalnost, obavezuju li ikoga, šta ako se ne realiziraju, je li mi mlatimo praznu slamu". 

- To vas pitam jer smo povodom izvještaja VSTV-a sredinom 2017. donijeli sedam zaključaka kojima je tražen novi zakon i tra la la, nijedan nije realiziran. Ako je sudbina današnjih kao i onih 2017., ne osjećam potrebu da predlažem i glasam za te zaključke - kazao je Mektić.

On je rekao kako je izvještaj VSTV-a zbir nebitnih i nepoštenih podataka.  

- Oni ne mogu biti motiv da vodimo raspravu, što nisu naveli egzotične destinacije na koje su išli. Za mene je povod da raspravljamo, percepcija i nepovjerenje građana prema pravosudnoj vlasti. Imamo analizu OSCE-a koje je katastrofalno ocijenilo njihov rad i kazalo kojim se manipulacijama služe, cjepkaju predmete da bi ostvarili normu. Analiza OSCE-a, preporuke EU... jesu li dovoljan povod, posebno sa stanovišta korupcije i kriminala, jesu li se oglasile brojne ambasade, a onda je Ružica Jukić rekla "ne mogu se oni miješati u rad pravosuđa", zaprijetila im - kazao je Mektić.

On je kazao kako je afera "Potkivanje" pokazala da je VSTV nedodirljiv.

- Disciplinska komisija je rekla da je prijava nedopuštena, ne postoji za predsjednika VSTV-a odgovornost. Pa ko u ovoj državi ima da nije odgovoran za svoj rad, otuđili su se od države i naroda i doprinijeli da je BiH u sistemskoj korupciji - kazao je Mektić.

13:18

Zastupnik A-SDA Jasmin Emrić kazao je da predsjednik VSTV-a nije smio sebi dozvoliti da se sastaje s ljudima u kafani.

- U VSTV-u ima časnih i poštenih ljudi. Oni su dali svoj sud. Ali moramo i mi dati danas svoj. Ovaj snimak je vrh piramide koji je sve srušio. Moj je sud da u VSTV-u nisu pravovremeno reagirali kada je u pitanju disciplinski postupak. Oni su izmijenili etički kodeks da se na njih ništa ne odnosi. Ja tražim da svi u VSTV-u pojedinačno podnesu ostavke - rekao je Emrić.

13:00

Damir Arnaut, zastupnik SBB-a, kazao je da je objavljeni snimak čelnika VSTV-a s inspektorom SIPA-e poput nekog vica koji je potakao ovu raspravu o VSTV-u.

Nedopustivo je da o tome nismo raspravljali isti dan. Moram reći da ne da nećemo postati članica EU nego nećemo napraviti ni korak sve dok VSTV daje podršku svome predsjedniku. O tome govore i saopćenja stranih ambasada. Te poruke smo dobili zbog percepcije i nedostatka povjerenja. Ovaj saziv je izgubio sposobnost da provodi reforme. Ovdje u ovom domu nije bitno ko će od ovih članova VSTV-a biti osuđen nego koja ćemo poglavlja EU otvoriti u naredne tri godine. Imamo i veliki broj dobrih i poštenih sudija - rekao je Arnaut i predložio da se imenuje komisija Parlamenta BiH koja će istražiti nepravilnosti u radu pravosuđa. Kako je naveo, komisiju bi činilo pet parlamentaraca, predloženih od klubova u Parlamentu.

12:45

Zastupnica SBB-a Edita Đapo kazala je da je Venecijanska komisija govorila o reformi pravosuđa, ali su i poruke EU govorile da treba mijenjati Zakon o VSTV-u. 

Ona je kazala da su ocjene stranih dužnosnika govorile da je Tužilaštvo pod utjecajem politike i da ima previše slijepih sljedbenika SDA.

Đapo je podsjetila na šokantne slučajeve hapšenja zvaničnika te navela primjere hapšenja Hamdije Lipovače, Fahrudina Radončića, Predraga Kurteša i Damira Hadžića.

- Danas znamo da su to sve nevini ljudi, sva četvorica su uhapšena s upotrebom prekomjerne sile, došlo je do kršenja Konvencije o ljudskim pravima i Konvencije o dječijim pravima u slučajevima Lipovače i Radončića. Znamo da su čak i televizijske kamere snimale njihovo hapšenje.

U slučaju "Radončić", koji je uhapšen na autoputu, u isto vrijeme su pripadnici SIPA-e poslani u ''Avaz'', u kuću, u stan, gdje je sjedio njegov maloljetni sin. Zar se nije moglo sačekati da dođe neko ko će biti s tim djetetom, a ne uperiti pušku? To je stravično kršenje ljudskih prava. 

Tražim da se hitno izvrši obuka onih koji se bave tim poslom, kako se ne bi dešavalo da se povrijede djeca i krše ljudska prava - zaključila je Đapo.

12:40

Zastupnik Nikola Lovrinović ponovio je danas da materijal nije pripremljen za ovu sjednicu, navodeći da zastupnici iznose činjenice o kojima se godinama govori.

- Mi smo se ovdje sastali, a nemamo materijal. Hoćemo li mi na kraju ovdje glasati o izvještaju VSTV-a? Mene zanima šta ćemo na kraju ove priče - kazao je on.

Zastupnik SBB-a Damir Arnaut je odgovorio Lovrinoviću, kazavši kako nije tačno da se neće imati o čemu glasati, jer, kako je kazao, zaključci proizlaze iz rasprave tačaka dnevnog reda.

12:30

U nastavku rasprave zastupnica SDA Amra Čolo je istakla kako je u izvještaju VSTV-a navedeno da je zaprimljeno više od 51.000 prijava, a da je pokrenuta 21.000 istraga. 

- To nije 60 posto, kako su naveli, golim okom je vidljivo da je to 40 posto - kazala je Čolo.

12:20

Predrag Kožul iz HDZ-a BiH je rekao da vrlo nerado govori o ovoj temi, navodeći da kolege imaju blisku saradnju s pravosuđem, ali ne stručnu kako oni navode.

- Stojim i dalje iza prijedloga koji smo dali prošli put, da ovu tačku danas ne obrađujemo jer to nije dobro i bit će kontraproduktivno. Reforma pravosuđa je rađena kroz donacije pod direktnim nadzorom međunarodne zajednice. Kada se pravosuđe pokvarilo? Iz FBiH su jedino konzistentno protiv izvještaja VSTV-a glasali HDZ BiH i stranke iz RS. Ako ćemo razgovarati sa željom da nešto popravimo, mi trebamo imati ovdje ono što nemamo, relevantne materijale i sagovornike. Relevantni sagovornik je Vijeće ministara BIH, ali u punom legitimitetu i kapacitetu. Relevantni materijal je ne izvještaj VSTV pun statistike, nego zaključci nastali na brojnim sesijama koje se tiču pravosudne reforme, koji će biti podloga za izmjene zakona. Ova tačka danas je nastala na temelju suspektne afere s upitnim činjenicama. Mi sudimo, tužimo i presuđujemo. Je li to dobro prosudite sami. Mi smo danas kontaminirali i drugu tačku oko koje imamo šta pričati - kazao je Kožul.

12:15

Zukan Helez, zastupnik SDP-a, ustvrdio je da je konačno ova tačka dnevnog reda ugledala svjetlo dana.

Nisam za to da nam stranci bilo šta nameću, ali mi je stalo da ova država bude što manje koruptivna. Ja sam imao jedno iskustvo u Vladi FBiH jer imamo pojedine bahate tužioce koji neće da rade. Ja sam prijavio svoje pomoćnike Martina Franečeševića i Dragana Majstorovića, ali je tužiteljica Nives Kanevčev to čuvala u ladici. Druga mi je tužiteljica Dalida Burzić rekla da nema osnove da se oni procesuiraju. Čak ih je ministar Salko Bukvarević vratio na posao. No, kasnije je jedna tužiteljica to procesuirala i hvala joj na tome, ali joj neću ime spominjati. Znači, nisu svi isti, ima i finih i čestitih ljudi - rekao je Helez. 

On je predložio da čelnici Suda, Tužilaštva i VSTV-a budu stranci ili da ih bira Parlament BiH.

 - Bez toga nikada mi nećemo na zelenu granu - kazao je Helez.

12:00

Zastupnik PDP-a Branislav Borenović je kazao kako je reforma pravosuđa doživjela potpuni krah.

- Imam osjećaj da, iako tamo ima čestitih ljudi, najveći broj njih ne radi čestito jer ne žele da se zamjeraju pojedincima. Na slučaju ubistva Davida Dragičevića sam vidio svu besmislenost pravosuđa, jer je ukinuta tužilačka volja. To se mora promijeniti. Brojna neistražena ubistva pokazuju da se nešto ozbiljno mora mijenjati - kazao je Borenović.

11:55

Alma Čolo, zastupnica SDA, kazala je da je VSTV sve osim što je nezavisno i da postoje primjeri da "imamo tužioce koji nikada nisu podigli nijednu optužnicu".

11:36

I Zlatan Begić, zastupnik DF-a, imao je primjedbe na rad VSTV-a.

- VSTV je u statusu britanske kraljice, nema kontrole. U ovom izvještaju nema ništa o tome kako je moguće da se jedna te ista osoba imenuje za stečajnog upravnika u 17 preduzeća. Neke sudije još provode zakone koje je Ustavni sud proglasio neustavnim. Izvršne i pravosudne presude za radnička potraživanja se ne provode. U ovom izvještaju nema ništa o odbranama po službenoj dužnosti, a često onaj ko je osumnjičen bude u mogućnosti da bira, još mu se savjetuje kojeg advokata bira, pa jedan čovjek zastupa 50-60 slučajeva. Zbog čega? Zato što je država najbolji platiša. Mislim da struka mora birati i sudije i tužioce - kazao je Begić.

11:30

Zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović je kazao kako je VSTV danas čedo domaćih političara "koji ga koriste, da ne kažem zloupotrebljavaju, na način kako oni misle da trebaju".

- U ovoj zemlji nijedna tema ne može biti sklonjena od Parlamenta i suda javnosti. Nikada veće nepovjerenje u pravosudne institucije nije bilo. Zakoni vrijede za građane, a ne vrijede za institucije. Situacija u pravosuđu je nulti uvjet za naš put ka EU. Zemlje u tranziciji svoj tranzicijski put završavaju čišćenjem političke scene. Mi još čekamo da naši sanaderi završe tamo gdje im je i mjesto. Kad se to desi, miševi oko njih će se zavući u rupe iz kojih su izašli. Ovo je borba za vladavinu prava i borba da država prodiše. Ovo danas je izuzetno krupan korak u tom pravcu - kazao je Magazinović.

11:20

Zastupnik Šemsudin Mehmedović je u nastavku rasprave o prvoj tački dnevnog reda kazao kako je osjećaj nepravde i nesigurnosti ključni razlog odlaska mladih. VSTV godinama loše rukovodi imenovanjima.

- Nažalost, u BiH uvijek postoje tri istine, zato navodim i stavove Ambasade SAD i EU, ali je očigledno da oni ne drže ni do svojih mišljenja. Mišljenje EU je jasno, neophodna je reforma pravosudnog sistema - kazao je Mehmedović, navodeći kako je potrebno utvrditi odgovornost predsjednika VSTV-a jer je, kako je kazao, i sam bio na optuženičkoj klupi pa je oslobođen.

- Predlažem da VSTV u kompletnom sastavu podnese ostavke i da se po hitnoj proceduri dostave izmjene Zakona o VSTV-u - kazao je Mehmedović.

11:12

Nastavljena je sjednica Predstavničkog doma. Borjana Krišto je objasnila predsjedniku Kluba SDA Adilu Osmanoviću na njegovo pitanje je li neko pozvan iz VSTV-a da ona nije obavezna, budući da nije predlagač, pozivati nekoga na sjednicu.

10:32

Šef Kluba SDA Adil Osmanović zatražio je pauzu od pola sata da bi bio pozvan neko iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na sjednicu ovog doma. On je kazao kako se ne može raspravljati o pravosuđu bez predstavnika VSTV-a jer će biti puno pitanja na koja neko treba dati odgovor. Njegov prijedlog je usvojen.

10:26 

Počela je rasprava o prvoj tački dnevnog reda, stanju u pravosuđu. Za riječ se javio zastupnik SDP-a Nermin Nikšić.

- Počinioci ubistava policajaca, zatim Dragičevića i Memića nisu otkriveni. Sam sistem i sastav VSTV-a je apsurdan i u ovako složenoj državi budi sumnje u korupciju. Jako je malo onih koji su spremni držati se profesionalnih standarda - kazao je Nikšić.

Potpuno je jasno da je današnje stanje neodgovornost onih koji ne žele priznati svoje greške u provođenju reforme. U VSTV-u imamo ljude koji su osuđeni za kriminal. Afera "Potkivanje" je samo vrh ledenog brijega, mi smatramo da postoji veliki politički utjecaj na pravosuđe, trebaju biti garant pravde u društvu, a jasno je da to nisu - dodao je Nikšić.

10:05 

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nastavili su danas 2. hitno zasjedanje o stanju u pravosuđu te o povećanom broju priliva migranata koje je prekinuto 14. juna.

Ustanovljeno je da postoji kvorum za održavanje sjednice, a sa 24 glasa za, dva protiv i dva suzdržana usvojen je dnevni red

U okviru prve tačke dnevnog reda nazvane Aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH, s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, pred poslanicima je godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Druga tema o kojoj bi poslanici treći put trebali razgovarati je migracija. Hitna sjednica o tom pitanju i ranije je zakazana, ali nije održana zbog nedostatka kvoruma za punopravno odlučivanje.

Sjednica je sazvana na zahtjev poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Naše stranke (NS), Nezavisnog bloka (NB) i Pokreta demokratske akcije (PDA). 

Nisu joj prisustvovali poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Socijalističke partije (SP) i Ujedinjene Srpske (US) koji rad Parlamenta uvjetuju formiranjem novog saziva Vijeća ministara BiH nakon oktobarskih izbora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.