TRADICIJA

Iz Sarajeva ispraćeni konjanici na 509. ''Dane Ajvatovice"

Prenoćit će na Boračkom jezeru

Nataša ČEREMIDŽIĆ

26.6.2019

Dvadesetak konjanika odjevenih u tradicionalne bosanske nošnje odjahalo je jutros iz Sarajeva put Prusca. Oni će prijeći put dug oko 145 km da bi prisustvovali tradicionalnoj manifestaciji ''Dani Ajvatovice'', koja će 509. put biti održana na najvećem muslimanskom dovištu u Evropi.

Već desetu godinu zaredom iz Sarajeva ide i Avdo Šenderović, najstariji je učesnik ove godine. Za njega je ovo, kaže, jedno posebno iskustvo i zadovoljstvo.

- Puno mi znači što idem. To je najveće dovište i bude oko 500 konjanika svake godine, iz cijele BiH - kazao je Šenderović.

Planirano je da konjanici večeras zanoće na Boračkom jezeru, a ujutro, preko Vranice, nastave put dalje. Među njima je trinaestogodišnja Samah Ališah. Ona, kako nam je kazala, jaše u čast svog rahmetli dede.

- Ovo je vrlo lijep provod i s konjima i s drugim konjanicima - ushićena je Samah.

Konjanici su, jašući posebno ukrašene konje, prodefilirali sarajevskom Baščaršijom, pa kroz ulice Ferhadiju i Maršala Tita, sve do Zemaljskog muzeja BiH. Zastavu im je i ove godine uručio načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Vedran Hasanagić jaše godinama, a zajedno s njim već drugu godinu u ovu avanturu krenula je i supruga.

- Prvi put sam krenuo prije mnogo godina, na poziv prijatelja. Tad sam se upustio u ovu avanturu bez ikakvog znanja o konjima i jahanju. Danas volim konje, volim i taj sport i ovo doživljavam kao avanturu - rekao je Hasanagić.

"Dani Ajvatovice" bit će održani 30. juna, u nedjelju, u Ajvatovici, tradicionalnom dovištu bosanskih muslimana u drevnom gradu Pruscu i mjestu gdje se u jednom danu okupi najviše ljudi u Bosni i Hercegovini. 

Iako u sebi ima i vjerskih elemenata, Ajvatovica nije samo vjerska manifestacija. Ona ima za cilj okupiti na jednom mjestu veliki broj muslimana i osnažiti ih za budućnost.


Krenuli ka Pruscu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.