SARADNJE Informacije su prezentirali konsultanti firme "Nippon Koe"

Japanci pomažu u unapređenju javnog prijevoza u KS

Adnan Šteta je najavio da će Vlada KS ovih dana zvanično objaviti tender za nabavku 25 novih trolejbusa

Fena
26.06.2019 13:13

Adnan Šteta: Vlada KS će ovih dana zvanično objaviti tender za nabavku 25 novih trolejbusa

Foto: Arhiv

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) danas su organizirali seminar na kojem su prezentirane prikupljene informacije o javnom prijevozu u Kantonu Sarajevo te predstavljene pozitivne prakse javnog prijevoza u Japanu.

Informacije su prezentirali konsultanti iz jedne od najpoznatijih japanskih konsultantskih firmi "Nippon Koe". Oni su tokom marta i aprila 2019. godine, prema odobrenju japanske vlade i glavnog ureda JICA-e, boravili u Kantonu Sarajevo radi prikupljanja podataka o javnom prijevozu u KS, u sklopu projekta tehničke saradnje za "Razvoj javnog gradskog saobraćaja" s ciljem povećanja mobilnosti stanovništva i smanjenja zagađenja zraka na području Kantona Sarajevo.

Ministar saobraćaja Adnan Šteta kazao je da je pitanje gradskog prijevoza najozbiljniji problem u KS, te da će Vlada KS istarajati na njegovom rješavanju čim je prije moguće.

- Japanci ovim projektom detektiraju i snimaju stanje koje mi trenutno imamo u našem javnom prijevozu. Nažalost, mi uopće nemamo snimak stanja tržišta javnog prijevoza u KS koji je mlađi od 20 godina. Neki podaci, koje mi imamo su iz 1990 godine, apsolutno su nerelevantni u odnosu broj putnika i broj vozila i naselja u KS. Japanci su preuzeli taj dio projekta i njihova preciznost će nam jako puno pomoći - kazao je Šteta.

Preliminarne podatke i analizu japanske konsultanske firme Ministarstvo saobraćaja KS će dobiti u ovoj sedmici, a konačne podatke u oktobru ove godine.

- Međutim, na bazi ovog što je danas prezentirano mi ćemo povući značajan broj koraka, u vidu tarifnog sistema i rasporeda novih linija. Japanci su detektirali dosta stvari koje mi kao građani svi znamo i vidimo, međutim detektirali su i jako puno problema u nepopunjavanju redoslijeda vožnji. Mi ćemo na taj način doći do racionalizacije linija, da određena putovanja skratimo kroz alternativne pravce - kazao je Šteta.

Ministar je najavio da će Vlada KS ovih dana zvanično objaviti tender za nabavku 25 novih trolejbusa, a u narednih mjesec dana će objaviti tender za rekonstrukciju kompletne tramvajske pruge od Ilidže do Marindvora u dužini 26 km, u oba smjera. Također, je najavio da slijedi nabavka novih minibusa za GRAS, a krajem godine očekuje se raspisivanje javnog poziva i za nabavku novih tramvaja.

- Sredstva imamo osigurana, međutim mi nemamo podlogu. Ovo šta radimo s Japancima je podloga da mi u međuvremenu dok čekamo vozila možemo riješiti raspored linija, koji je neadekvatan i nefunkcionalan - kazao je Šteta.

Vlada Japana je u aprilu 1998. godine donirala KJKP GRAS d.o.o Sarajevo 50 autobusa, 10 zglobnih autobusa, 15 minibusa i pet minibusa namijenjenih za prijevoz invalidnih osoba, te opremu, alat i rezervne dijelove. Ukupna vrijednost te donacije je iznosila 12,5 miliona dolara (više od 11 miliona eura) i ta donacija predstavlja najveću bespovratnu investiciju u razvoju javnog prijevoza u poslijeratnom Sarajevo. Također, u više navrata su donirani rezervni dijelovi za održavanje doniranih vozila.

Komentari

NA VRH