PORUKE Komesarka za ljudska prava u Vijeću Evrope

Dunja Mijatović podržala inicijativu da EU obilježava 11. juli: Suviše dugo je međunarodna zajednica skretala pogled sa tog pitanja

Prema njenim riječima, neophodna je boriti se protiv poricanja genocida

Agencije
26.06.2019 16:47

Strazbur: Mijatović uz prisustvo Munire Subašić i Kade Hotić, predstavila izložbu "Srebrenica - duga borba majki za pravdu"

Foto: Vijeće Evrope

Komesarka za ljudska prava u Vijeću Evrope Dunja Mijatović predstavila je danas u Strazburu izložbu pod nazivom "Srebrenica - duga borba majki za pravdu" tokom ljetnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine SE.

Mnogi ljudi u Evropi i svijetu ne znaju za genocid, a neki ne žele ni da znaju. Neki to čak i poriču. To je uvreda za žrtve i ozbiljna prijetnja miru i pomirenju - rekla je Mijatović u uvodnom govoru i zahvalila što se organizuje izložba o genocidu u Srebrenici i dugoj borbi za pravdu koju majke Srebrenice sprovode već 24 godine. 

Prema njenim riječima, neophodna je boriti se protiv poricanja genocida.

To je još važnije jer je u regionu počela kultura poricanja genocida. Do istinskog pomirenja može doći samo edukacijom mladih generacija o prošlosti i to na istinit način - dodala je ona. 

Prema njenim riječima, majke Srebrenice su pozvale Vijeće Evrope da 11. juli bude zvanično dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Pridružujem se vašem glasu. Suviše dugo je međunarodna zajednica skretala pogled sa tog pitanja - dodala je ona. 

Snage Vojske Republike Srpske (VRS) su 11. jula 1995. ušle u Srebrenicu, bošnjačku enklavu u istočnoj Bosni i Hercegovini koja je formalno bila pod zaštitom UN-a i u kojoj je, potom, izvršen genocid nad stanovništvom.

Napad na Srebrenicu počeo je 6. jula 1995. i završio se pet dana kasnije ulaskom VRS-a pod komandom generala Ratka Mladića u grad. 

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Mladića su do 19. jula organizovano i sistematski ubili blizu 8.000 muškaraca i dječaka. Blizu 30.000 žena i djece deportirano je za dva dana.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. donio presudu kojom masakr u Srebrenici kvalificira kao čin genocida.

Komentari

NA VRH