OTVORENO PISMO

Sanela Prašović-Gadžo: Da li OSA "uhodi i usmjerava medije" kako tvrdi predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik?

Svako miješanje obavještajnog sektora u rad medija je direktan i nedopustiv udar na slobodu, navela je izmeđuostalog

Sanela Prašović-Gadžo. Arhiv

Avaz.ba

26.6.2019

Sanela Prašović-Gadžo uputila je otvoreno pismo povodom tvrdnji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH prisluškuje medije u našoj državi i regionu. Pismo prenosimo u cijelosti.

Kao zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBIH i ujedno kao potpredsjednica Komisije za informiranje ZD Parlamenta FBIH, obraćam se javnosti povodom jučerašnje informacije koju su mediji u BIH i regionu prenijeli a vezana je za rad Obavještajno- sigurnosne Agencije BIH (OSA). Naime, kako je jučer ustvrdio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik OSA ima zavedenu- Odluku "pod brojem protokola 05/1-4-1547/19 od 10. aprila ove godine kojom je naloženo praćenje i usmjeravanje medija u BiH koje hoće da stave u funkciju medijske satanizacije političkih protivnika i kod Bošnjaka i Hrvata, kao i Republike Srpske". Na listi medija koje je predsjedavajući Predsjedništva BIH naveo su ''Dnevni avaz'', RTRS, ''Dnevni list'', Poskok.info, Dnevno.ba, ''Nacional'', ''Večernje novosti'', ''Večernji list'', ''Kurir'' i ''Informer'', odnosno ne samo domaći već i nekoliko medija iz regiona. 

Svako miješanje obavještajnog sektora u rad medija je direktan i nedopustiv udar na slobodu medija i ukoliko je navedena informacija tačna, odnosno ukoliko je bosanskohercegovačka obavještajna služba OSA provodila aktivnosti na praćenju, uhođenju, špijuniranju novinara i medijskih kuća na bilo koji način onda to zahtijeva hitru institucionalnu reakciju i odgovore iz Obavještajno-sigurnosne Agencije BIH.

Prije svega, OSA mora odmah direktno i jasno odgovoriti javnosti:

- da li postoji Odluka "pod brojem protokola 05/1-4-1547/19 od 10. aprila ove godine kojom je naloženo praćenje i usmjeravanje medija u BiH koje hoće da stave u funkciju medijske satanizacije političkih protivnika i kod Bošnjaka i Hrvata, kao i Republike Srpske"?

- ako postoji, u koju svrhu je donesena?

- po čijem nalogu je Odluka donesena?

- informacije koje se prikupljaju temeljem sporne Odluke čemu služe? Ili kome se u državi dostavljaju? Kojem centru moći?

- kome u ovom trenutku odgovara direktor OSA Osman Mehmedagić?

To su najvažnija pitanja. Udar na medije, a posebno špijuniranje novinara, praćenje ili "ubacivanje" svojih obavještajnih insajdera u redakcije je optužba koja ne može ostati bez odgovora i to cjelovitih i tačnih.

Ukoliko takva Odluka s tim ciljem postoji onda postoje institucije BIH koje su nadležne da rad Agencije OSA stave odmah u okvire zakonitog djelovanja.

Pozivam stoga sve institucije u BIH nadležne u konkretnom slučaju da po službenoj dužnosti bez odlaganja reaguju.

Ukoliko je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik iznio netačan podatak, neka institucije reaguju i prema njemu jer je novinarska zajednica kao i cjelokupna javnost u Bosni i Hercegovini uznemirena.

Koristim prigodu da rukovodstvo OSA upitam- pratite li i zastupnike? Koji broj je te Odluke? Pod kojim su brojem oni zavedeni?

I na koncu, novinarima svih navedenih medijskih kuća upućujem riječi podrške. Vaša neovisnost, nepokolebljivost i vaši tekstovi su vaše najsnažnije oružje. Režim kada je u strahu on uvodi vanredne mjere zastrašivanja, kontrole, prisluškivanja, praćenja, uhođenja, špijuniranja, ubacivanja svojih agenata medju ciljne skupine.

Ako je tačna informacija da vas prate, onda je neko kome OSA daje izvještaje u strahu i sve to nas uvodi u mrak i zastrašivanje. Eh, to neće proći  - navela je u pismu Prašović-Gadžo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.