POLITIČKI KULOARI

Popustila "krticama" i pritiscima: Podnosi li ministrica Bogunić ostavku

Bivši ministar Elvir Kazazović (SDA) iza sebe je ostavio haos

Bogunić: Na čelu resora koji troši najviše budžetskog novca. Arhiv

S. M. - M. K.

27.6.2019

Nakon što se pojavila informacija da je ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić navodno podnijela ostavku, iz Vlade Kantona Sarajevo to su demantirali, barem za sada.

- Ministrica  Bogunić trenutno sjedi na sjednici Vlade, nije podnijela ostavku i nikakve dalje informacije ne možemo komentirati - izjavila je za "Avaz" Elameri Škrgić-Mikulić, konsultatnt za komunikacije u Vladi KS.

Ministrica, inače, još ne odgovara na pozive, a na zatvorena vrata i zid šutnje naišli smo na svim mogućim adresama u Vladi i Skupštini KS.

Problemi u resoru

U sarajevskim političkim kuloarima već danima, pa i mjesecima, priča se o problemima koje Bogunić ima u resoru kojim rukovodi.

Kako saznaje „Avaz“, kap koja je prelila čašu kanula je na pretposljednjoj sjednici Skupštine kada se raspravljalo o problemima na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Neki od zastupnika došli su do zaključka da u Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih postoji „krtica“ koja igra za opoziciju, odnosno SDA, pa je nemoguće riješiti probleme na Medicini i generalno na Univerzitetu u Sarajevu.

Od Bogunić se traži da ukloni „krtice“, a ona to navodno ne može zbog zakona. Na toj sjednici bilo je i povišenih tonova, zbog čega se Bogunić osjećala poniženom.

- U pauzi skupštinskog zasjedanja, ministricu Bogunić neko je, pred više svjedoka, zovnuo ministrice. Ona je na to kazala „bivša“. Odatle je vjerovatno i potekla priča da je podnijela ostavku, a dodatno je ta tvrdnja ojačana jer se nije ni pojavila na posljednjoj sjednici Skupštine niti u javnosti – rekao je naš izvor iz Skupštine KS, koji tvrdi da je ministrica u više navrata i plakala zbog situacije u kojoj se zatekla.

Bogunić, pa ni Vladi KS, kako ističe naš izvor, nije nimalo lako, budući da je resor obrazovanja, jedan od najzapuštenijih, najosjetljivijih i troši najviše novca iz budžeta.

Kukuruz i Fejzić

- Bivši ministar Elvir Kazazović (SDA) iza sebe je ostavio haos. Zamislite da je svaki službeni dokument Ministarstva, prije nego što je postao zvaničan, morao ići na odobrenje kod predsjednika Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja. Dakle, Sindikat, a ne ministar je vodio resor. To je Bogunić presjekla i našla se na udaru Sindikata. To se vidi i na gotovo svakodnevnoj javnoj raspravi Bogunić i čelnika Sindikata, koji već mjesecima traži ostavku ministrice – rekao je „Avazov“ izvor.

Drugi i vjerovatno mnogo veći problem su „krtice“ u Ministarstvu, odnosno pomoćnici Bogunić, Sifet Kukuruz za visoko obrazovanje, nauku i mlade te sekretar Ministarstva Abid Fejzić.


Sve je, navodno, eskaliralo na pretposljednjoj sjednici Skupštine KS. Avaz

- Upravo zbog njih dvojice iz Ministarstva koje vodi Bogunić išla su pozitivna mišljenja u slučaju Medicinskog fakulteta, odnosno izbora dekana Semre Čavaljuge. Dok Vlada i Skupština KS žele i svim silama rade na tome da srede situaciju na Medicini i Univerzitetu, Ministarstvo, odnosno pomoćnik i sekretar, direktno igraju za Medicinski fakultet, odnosno direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Oni su kadrovi SDA. Budući da se od Bogunić traži da ih obojicu razriješi, a ona po zakonu ne može, našla se u velikom problemu – tvrdi naš sagovornik.

Sve je to, navodno, rezultiralo i činjenicom da se ministrica Bogunić, koja je, inače, otišla u penziju, zapitala: „Zašto meni sve ovo treba?“ Nju je na ovu poziciju kao nestranačkog kandidata predložila stranka Narod i pravda, iako nije njihov član. 

Iz Vlade KS rekli su nam da je trenutno u toku sjednica Vlade te da je prisutna i Bogunić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.