VIDEOINTERVJU

Nikšić: Za savez SNSD-a i HDZ-a krivo je "političko Sarajevo"

Nikšić: Gdje nas je dovela politika "tuk na utuk". Vijesti.ba

Vijesti.ba

27.6.2019

U razgovoru za Vijesti.ba Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, govori o procesu (ne)formiranja vlasti, blokadama, NATO putu, rezultatima aktuelne vlasti, politici Bakira Izetbegovića i SDA, savezu Dragana Čovića i Milorada Dodika, ideji “fildžan-države“... 

- SDA, HDZ i SNSD imaju potrebnu većinu da naprave Vijeće ministara... Očito je da i na tom nivou počinju ucjenjivati jedni druge, svakako SDA, s pravom, traži Akcioni plan, s druge strane SNSD ne pomišlja na to pod cijenu da nema Vijeća ministara, s treće strane HDZ kaže, da bi bila Federalna vlada, treba Izborni zakon - kaže, između ostalog, Nikšić i najavljuje nastavak agonije.

Kaže i kako će sve što bude u interesu evropskog i NATO puta BiH, sve što bude u interesu građana BiH, bez obzira na to što nije dio parlamentarne većine, biti podržano od SDP-a.

Nikšić je odgovorio i koga smatra krivim za čvrst savez Dodika i Čovića, kakva je uloga "političkog Sarajeva" te gdje nas je dovela politika "tuk na utuk".

Otkriva i zašto se, prema njegovom mišljenju, stiče dojam da baš ni SDA ne bi imala nešto puno protiv podjele države, ali i govori o tome zašto SDP nije htio biti šegrt strankama pobjednicama izbora, ali i ko to jeste.

Nikšić je govorio i o odnosima s DF-om, formaliziranju Bh. bloka, pripremama za lokalne i naredne opće izbore, odnosima unutar SDP-a, ali i novom pokretu na čijem je čelu bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.