AVAZ NA LICU MJESTA

Evropska komesarka za regionalnu politiku: Zalagat ću se za što snažniju podršku BiH na putu ka EU

Piše: A. Tiro

27.6.2019

Kretu tokom obraćanja u parlamentu Rumunije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Komesarka Evropske unije za regionalnu politiku Korina Kretu (Corina Cretu) ocijenila je danas tokom osmog foruma za EU strategiju za Dunavski region, koji se održava u Bukureštu, da je izuzetno važna činjenica što učestvuju i zemlje koje nisu članice EU.

Kako javlja novinar "Dnevnog avaza" iz Bukurešta, učesnice foruma, njih 14, od kojih su i četiri države koje nisu članice EU, imaju priliku da razmijene iskustva.

Govoreći na konferenciji u Bukureštu, Kretu je kazala da je to dodatni motiv za zemlje koje nisu članice EU, ali i dodala na otvaranju skupa kako nije poenta u tome da se zvaničnici država članica EU sastaju međusobno i ćaskaju.

- Inicijativa koja se održava u Bukureštu je zlatna prilika za zemlju poput Bosne i Hercegovine, pred kojom je veliki broj izazova. Događajima poput ovog se nastoje dodatno pomoći zemlje koje su na putu da uđu u EU porodicu - kazala je Kretu.

Odgovarajući na pitanje novinara "Avaza", potvrdila je da će njen zadatak biti u narednom mandatu da se kao EU parlamentarka založi za što snažniju podršku zemljama zapadnog Balkana.

- Jedan od mojih najznačajnijih zadataka bit će da pojačam da sve zemlje kandidati imaju istu šansu kao što su imale Bugarska, Rumunija ili Hrvatska, da uđu u evropsku porodicu i dijele zajedničke vrijednosti, ali i odgovornosti - kaže Kretu.

Podsjetila je da je zbog različitih stavova među zemljama članicama EU predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) ranije izjavio da proširenja neće biti neko vrijeme, ali ona očekuje ubrzanje procesa pregovaranja sa zemljama kandidatima u narednom periodu.

- Smatram da bi se proces pregovaranja trebao ubrzati za zemlje koje nisu članice EU. Junker je voljan pomoći svim zemljama koje nisu u EU porodici, a znate da je blizak posebno BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji - kazala je Kretu.

Ovogodišnji forum EUSDR-a organiziran je u sklopu završetka šestomjesečnog predsjedavanja Evropskom unijom na čijem je čelu bila Rumunija.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.