REAKCIJE

Cvijanović: Prisluškuju se mediji umjesto oni koji predstavljaju ozbiljnu sigurnosnu prijetnju po građane

Željka Cvijanović. Arhiv

Srna

27.6.2019

Posljednja dešavanja u vezi s prisluškivanjem urušavaju povjerenje u rad Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), smatra predsjednica bh. entiteta RS Željka Cvijanović.  

Kako tvrdi, nije saglasna s bilo kakvim mjerama koje izlaze iz okvira zakona - da se pišu, propisuju, potpisuju kojekakvi nalozi, da se prisluškuju politički protivnici, predstavnici medija ili svako ko bi mogao biti samo na taj način interesantan, a ne prisluškuju oni koji predstavljaju ozbiljnu sigurnosnu prijetnju po građane, imovinu, poredak i sve drugo.  

Postoji mnogo pokazatelja koji ukazuju na to da, zapravo, mi nikada nismo dobili neku relevantnu informaciju kao institucija Republike Srpske, ali jesmo neke druge koje se odnose upravo na ovakve aktivnosti - izjavila je Cvijanović. 

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je ranije da OSA prisluškuje medije u BiH i regionu, navodeći da je 10. aprila pod brojem protokola 05/1-4-1547/19 u OSA-i otvoren nalog za obradu medija.  

Prema Dodikovim riječima, u dokumentu je navedeno da se vodi obrada ''Dnevnog avaza'', RTRS-a, ''Dnevnog lista'', ''Nacionala'', ''Večernjih novosti'', ''Večernjeg lista'', ''Kurira'' i ''Informera'' te portala Poskok i Dnevno. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.