PROCESI U periodu od 2011. do 2014. potpisao 247 pomilovanja

Staljinovi istražitelji i čistke: U julu presuda Živku Budimiru, bivšem predsjedniku FBiH

Odbrana tvrdi kako je riječ o montiranom predmetu

Avaz.ba
27.06.2019 18:43

Živko Budimir

Foto: Arhiv

Općinski sud u Sarajevu izreći će 10. jula presudu bivšem predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru, optuženom za zloupotrebu položaja i primanje mita.

Na teret mu se stavlja da je pogodovao osobama osuđenim na zatvorske kazne tako što im za novčanu naknadu osiguravao smanjenje kazni ili pomilovanje, za koje ovlasti ima predsjednik FBiH.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je osuđujuću presudu za Budimira zbog pomilovanja osuđenika, od kojih je, kako navode, primio dar.

U periodu od 2011. do 2014. Budimir je potpisao 247 pomilovanja. Od svih slučajeva u optužnici se navode dva, za Adija K. i Almira K. za koje je lobirano da se potpiše pomilovanje, ali nije realizirano, jer je Budimir priveden.

Odbrana bivšeg predsjednika Federacije, tvrdi kako je cijeli proces montiran, te da su navodi optužnice neutemeljeni.

Ostali koji su bili optuženi u ovom predmetu Suad Kulosman, Željko Asić i Armin Kulovac, priznali su krivična djela i sklopili sporazum s Tužilaštvom te su osuđeni, osim Petra Barišića za kojim je raspisana potjernica.

Protiv pomoćnika ministra pravde FBiH Hidajeta Halilovića istraga je obustavljena jer nije bilo dokaza da je učestvovao u krivičnim djelima.

U optužnici je navedeno i da je Budimir zloupotrijebio svoj položaj jer je račun, s jednog od sastanaka, stavio na teret “Elektroprivrede HZHB” tako što se lažno potpisao imenom i prezimenom tadašnjeg direktora. Riječ je o računu od 847,50 KM koji navodno nije nikada izmiren, što je odbrana negirala.

Budimira terete i za kupovinu dva odijela “Calvin Klein” u SAD-u vrijednosti od oko 400 KM, a prikazao ih je kao kupovinu opreme od novca ureda.

Tužilac je zatražio osuđujuću presudu po svim tačkama i da mu se oduzmu predmeti.

Odbrana je, s druge strane, zatražila da se sve tačke optužnice odbace, a oduzeti predmeti vrate. Budimir tvrdi kako se proces desio nakon što je tada odbio da se pristupi rekonstrukciji Vlade FBiH.

U obraćanju Sudu, on je kazao kako mu se sudi kao u periodu “Staljnovskih istražitelja i čistke”.

- Od 200 i nešto pomilovanja sporna su im dva koja sam odbio. Za četiri godine mandata kupio sam samo dva odijela. Meni je prtljag nestajao tokom četiri putovanja i to su radile bh. službe – kazao je Budimir.

Komentari

NA VRH