BANJA LUKA

Izneseni zahtjevi i rok: Umjesto do zgrade Vlade RS, protestna šetnja građana završila kroz park

Podsjećamo, Banjalučki policajci već sedmicama, na zahtjev Crkve, sprečavaju aktiviste grupe i građane da pale svijeće u pomen na stradalog mladića

Piše: G.D.

27.6.2019

Veliki broj građana prisustvovao je protestu podrške "Pravda za Davida" u banjalučkom parku "Mladen Stojanović".  Među brojnim građanima bili su i Mladen Ivanić i Branislav Borenović. Na okupljanju su govorili Draško Stanivukovic, Jelena Trivić i Nebojša Vukanović.

Kako je prethodno i najavljeno protest je počeo nešto prije 19:30 sati mirnim okupljanjem aktivista grupe "Pravda za Davida", kao i brojnih građana koji su svojim prisustvom dali podršku kako bi se ovaj slučaj konačno riješio. 

Mirno okupljanje podrške "Pravda za Davida". G.D.

Podsjećamo, Banjalučki policajci već sedmicama, na zahtjev Crkve, sprečavaju aktiviste grupe "Pravda za Davida" i građane da pale svijeće u pomen na stradalog mladića Davida Dragičevića u dvorištu hrama Hrista spasitelja. No kako građanima ne daju ući u hram, tako ih svakodnevno legitimišu, snimaju policijskom kamerom i upozoravaju da se udalje iz parkića koji je u neposrednoj blizini Hrama.

19:40

Saša Lazić, nezavisni odbornik u Skupštini Grada Banja Luka obratio se prisutnim građanima.

- Dešava nam se edgozus. Oligarhiji to odgovara. Više prijatelja imam u Njemačkoj nego u RS. Žele da nas ima što manje, da imaju punu kontrolu izbora. Moramo da se borimo protiv toga - poručio je Lazić.

20:00

Nakon izlaganja lazića, na binu se popeo Nebojša Vukanović.

- Neću da pominjem one zbog kojih smo se okupili. Najhladnije je pred zoru. Neka oni koji nas sada gledaju dobro razmisle o Vidovdanu. Ničija nije do zore sjala. Njegoš je rekao da je svijet ovaj tirjan tirjaninu i da je naša dužnost da stanemo tirjanstvu za vrat.


Nebojša Vukanović. G.D.

20:10

Poslanik PDP-a Jelena Trivić istakla je kako na vlasti nisu patriote. 

- Oni gaze Ustav, gaze RS, gaze osnovna ljudska prava i kažu da su patriote. Nisu oni patriote. Objašnjavala nam je Željka Cvijanović šta je sloboda. Ovo večeras je sloboda, ovo su slobodni ljudi - poručila je Trivić.

Iznijela je i i tri zahtjeva:

- Dozvoliti građanima slobodno okupljanje na Trgu. Rok - ponedjeljak.

- Zaustaviti tortutu i represiju nad građanima Banja Luke. Rok - odmah!

- Gradonačelniče, ima li Vas? Izjasnite se o onome što se dešava od Gradske uprave. Sačuvajte građane svog grada. Recite nešto. Nije muški ćutati - poručila je Trivić.

Jelena Trivić u trenutku obraćanja. G.D.

20:25


- Nije ovo neka hrabrost. Oni su kukavice. Naš narod je ratovao, bio u logorima. Zar nam je problem da stojimo u parku? Danas su govorili mladi ljudi. Znam da vjerujete u nas. Vjerujemo i mi u vas. Neka cuju svi profesori i nastavnici Jelenu Trivić. Pozivam i profesore, ja sam student, nemojte da vas ja vodim, vodite nas vi - poručio je Draško Stanivuković.

Draško Stanivuković. G.D.

20:45

Umjesto do zgrade Vlade RS, protestna šetnja građana završila je kroz park, jer kretanje do zgrade Vlade nije dozvoljeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.