NEVRIJEME

Neviđena oluja protutnjala u ponoć Bosanskom Gradiškom: Vjetar nosio krovove i čupao stabla

Najviše štete pretrpjela je "Elektrodistribucija"

''Elektrodistribucija'' ostala bez krova. B. Grgić

Piše: B.Grgić

28.6.2019

Neviđeno nevrijeme, praćeno snažnom grmljavinom i olujnim vjetrom, pogodilo je Bosansku Gradišku u ponoć između petka i subote.

Najviše štete pretrpjela je "Elektrodistribucija", gdje je vjetar odnio više od 200 kvadratnih metara krova, oštetio nekoliko novih službenih automobila, a voda je oštetila arhiv u potkrovlju zgrade. 

Oštećeni su i objekti nekadašnjeg vodoprivrednog preduzeća "Sava" te brojne ugostiteljske bašte i tende.

Protivgradna preventiva RS noćas je ispalila 72 rakete i praktično spasila gradsko i prigradsko područje od katastrofalnih šteta.

- Za sat, počevši noćas u 23:30 sati, ispalili smo 72 rakete. Ovo je jedna od naših najsloženijih akcija. Katastrofa je spriječena - rekao je direktor preduzeća Tihomir Dejanović.

Olujni vjetar prouzrokovao je i lančani sudar u kome je učestvovalo pet vozila. Veliki suncobran iz jednog kafića polupao je automobil u pokretu, a potom su se praktično nanizala sljedeća vozila.

Najugroženija područja u jutarnjim satima obišao je gradonačelnik Bosanske Gradiške Zoran Adžić.

Palo stablo kod graničnog prijelaza. B. Grgić

Komunalci, vatrogasci i električari su na terenu. Uklanjaju se brojna porušena stabla, saniraju krovovi i elektrovodovi nakon jedne od najvećih oluja koje su zadesile Bosansku Gradišku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.