AVAZ NA LICU MJESTA

Poruke iz Rumunije za BiH: Članstvo u EU i NATO-u garant sigurnosti i stabilnosti

Piše: A. Tiro

28.6.2019

Impresivna oprema - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Agencija za vanredne situacije Rumunije spada u najbolje opremljene u Evropi. 

"Avaz" se imao priliku na licu mjesta uvjeriti o kakvoj agenciji se radi, a podatak da budžet agencije za vanredne situacije u Rumuniji za period od 2015. do 2023. iznosi 950 miliona najbolje pokazuje s kakvom ozbiljnošću i opremljenošću se radi.

Tokom prezentacije u Bukureštu tokom 8. godišnjeg foruma Strategije EU za Dunavski region posebno je naglašena važnost članstva u Evropskoj uniji i NATO-u za pripremu i reakciju u slučaju katastrofe ili vanrednih situacija.

Rođeni Palestinac, a sada, kako nam je kazao, ponosni Rumun i jedan od najpoznatijih ljekara u Rumuniji Read Arafat, koji je inače i državni sekretar u Uredu za vanredne situacije pri ministarstvu unutrašnjih poslova, istaknuo je da je velika uloga u organizaciji i izgradnji cijelog sistema u Rumuniji u evropskim fondovima.

- Budžet agencije za vanredne situacije od 2015. do 2023. iznosi čak 950 miliona eura, od čega se između 65 ili 70 posto finansira sredstvima iz evropskih fondova. Istovremeno, članstvo u NATO-u omogućava nam evakuaciju avionima teško povrijeđenih u nesrećama - kaže Arafat.

Dodao je da su se nakon revolucije 1989. godine dogodile dvije najvažnije stvari, a to je ulazak Rumunije u EU i NATO.

- Samim ulaskom u NATO dobili smo na sigurnosti i stabilnosti zemlje. Kada ste član jedne takve alijanse, veoma je lagano dobiti neophodnu pomoć potrebnu u spašavanju života.

Ističe da je za njega najvažnija investicija u ljudske živote.

- Jedna zemlja veoma teško može imati tolika finansijska sredstva za sve krizne situacije, poput poplava, požara, zemljotresa ... Upravo ta saradnja među državama je izuzetno bitna. Rumunske ekipe su došle i u BiH tokom velikih poplava 2014. godine - dodao je.

Iako je Rumunija dugo vremena bila pod komunističkom vladavinom i represivnim režimom koji je važio za jedan od najgori u Evropi, sada je situacija potpuno drugačija. Sistem važi za izuzetno moderan i uređen, a oprema koja se koristi spada u najbolje na svijetu.

U to smo se mogli i uvjeriti na licu mjesta, gdje smo mogli vidjeti malu demonstraciju svega šta agencija za vanredne situacije može uraditi za veoma kratko vrijeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.