SARAJEVO Saopćeno na pres-konferenciji u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH

Na krijumčarenju migranata kriminalne grupe zaradile između sedam i po i deset miliona eura

Propusnost bh. granica i dalje najveći problem jer ne postoje kapaciteti za sprečavanje ilegalnog ulaska

S. DEGIRMENDŽIĆ

Prema istraživanjima, bavljenje trgovinom ljudima najisplativiji kriminalni posao

Foto: Ilustracija


Na krijumčarenju migranata organizirane kriminalne grupe zaradile su između sedam i po i 10 miliona eura, saopćeno je ovo na konferenciji za novinare u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Predstavljeni su rezultati policijske akcije provedene u proteklih osam dana na teritoriju BiH pod nazivom "Operacija BiH 2019.", u kojoj su učestvovale policijske agencije iz naše i zemalja iz regiona, kao i predstavnici EUROPOL-a.

Obrađivana su 24 zahtjeva za provjeru 85 osoba koje se uglavnom vežu za krijumčarenje migranata.

Ovo je bila prva međunarodna operativna akcija u sprečavanju ilegalnih migracija.

U akciji su učestvovali policijski službenici Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Moldavije i Slovenije, a provedena je u saradnji s DCAF-om, EUROPOL-om i FRONTEX-om.

Direktor Ureda Međunarodne fondacije za upravljanje i reformu sigurnosnog sektora - DCAF u Ljubljani Anton Travner naglasio je da su organizirane kriminalne grupe koje djeluju na teritoriji BiH na prokrijumčarenih oko 5.000 migranata koliko ih trenutno ima zaradili između 7,5 i 10 miliona eura. 

Tokom akcije utvrđen je i oduzet broj podudaranja podataka za određene osobe, što znači da su oni već u nekoj vrsti provjere, odnosno evidencije za iste kriminalne aktivnosti.

Ocijenjeno je da je, prema istraživanju, bavljenje trgovinom ljudima najisplativiji kriminalni posao i najgori oblik kriminala jer se ljudu tretiraju na najgori mogući način.

Rade Kovač iz Službe za poslove sa strancima BiH iznio je podatak da je do sada među migrantima detektiano pet osoba opasnih po nacionalnu sigurnost i da su oni u procesu deportacije.

No, kako je kazao, zbog problema u saradnji i komunikaciji s vlastima u Pakistanu i Afganistanu taj proces je složen i veoma dugotrajan i može trajati i do tri godine. 

Opća ocjena nakon ove operacije je da je propusnost bh. granica i dalje najveći problem jer ne postoje kapaciteti za sprečavanje ilegalnog ulaska migranata, kao i problemi u provedbi Sporazuma o redmisiji sa susjednim zemljama, odakle migranti pristižu, a BiH ih ne može vratiti odakle su stigli.

Također, rečeno je da su ilegalni ulasci migranata dirigirani, dobro organizirani proces u kriminalnim aktivnostima i, ako se BiH, ali i druge zemlje dovoljno ne angažiraju, suočit ćemo se s velikim izazovima.

Kako je rečeno, pojedini migranti su po 74 puta bezuspješno pokušavali preći iz BiH u Hrvatsku i već postoje slučajevi da se određene grupe vraćaju prema Grčkoj kako bi pokušali ući u Evropsku uniju morskim putem, istaknuto je na konferenciji. 

Inače, policijska operacija provođena je i na način da se kroz intervjue s migrantima pokušalo doći do imena ljudi koji su od njih uzeli novac kako bi ih ilegalno prebacili iz jedne u drugu zemlju. Većina ispitanih  migranata otkrila je imena onih koji su im uzeli novac,a mnogi od njih su bili žrtve prevare. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na