ZVANIČNO

Trojica bh. državljana pod istragom zbog terorističkog napada u Parizu

Regoje: Službena informacija. Arhiva

Fena

28.6.2019

Načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH, ministar savjetnik Nebojša Regoje za agenciju Fena potvrdio je medijske izvještaje o hapšenju jednog državljanina BiH u Njemačkoj.

Kako je izjavio Regoje, Ambasada BiH u Berlinu je 28. juna 2019. godine primila službenu informaciju nadležnog državnog tužilaštva u Drezdenu da je, na osnovu evropskog naloga za hapšenje izdatog od osnovnog istražnog suda u Briselu, Kraljevina Belgija, jedan državljanin BiH uhapšen u SR Njemačkoj 20. juna 2019. godine u 01:48 sati.

U istoj informaciji se navodi da se imenovana osoba nalazi u ekstradicionom pritvoru u pritvorskoj jedinici u gradu Hale u SR Njemačkoj, gdje će boraviti do pravomoćnosti odluke o izručenju nadležnim organima Kraljevine Belgije.

Prema navodima državnog tužilaštva u Drezdenu, predmetni evropski nalog za hapšenje izdat je zbog postojanja sumnje da je imenovana osoba povezana s aktivnostima terorističke grupe odgovorne za terorističke napade u Parizu od 13. novembra 2015. godine, koji su se dogodili u koncertnoj dvorani "Bataclan".

Ministar savjetnik Regoje je dodao da je u informaciji državnog tužilaštva u Drezdenu navedeno i da se istraga u istom predmetu nastavlja protiv navedene osobe i još dvojice državljana BiH čija imena nisu navedena, uz napomenu da za sada više informacija neće biti dostupno javnosti zbog razloga koji se tiču daljnjeg provođenja istrage.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.