AKTUELNO

Novalić o tunelu Vranduk: Podignuta velika prašina i stvorene nepodnošljive smetnje

Delegacija Vlade FBiH se sastala s premijerom Mirzom Ganićem i ministrima u Vladi ZDK

D. PAŠALIĆ

28.6.2019

S današnje posjete. D. Jurišić

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, s premijerom Fadilom Novalićem na čelu, boravila je danas u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), gdje su se sastali s premijerom Mirzom Ganićem i ministrima u Vladi ZDK.

Nakon sastanka, premijer Ganić poručio je da su razgovarali o aktuelnim pitanjima u Kantonu, ali i modalitetima zajedničkog djelovanja koji bi za rezultat trebali imati unapređenje ambijenta za život, ali i rad u ZDK.

- Razgovarali smo o univerzitetskoj bolnici, privredi, podršci i povratku. Dogovorili smo niz aktivnosti u vezi s tim pitanjima, a razgovarali smo još i o koracima Vlade FBiH na realizaciji projekta ''Plava voda'', infrastrukturnim projektima, posebno gradnje cesta, jer smo se opredijelili da gradimo kilometre, a ne metre – rekao je Ganić.

Novinarske ekipe najviše pitanja premijeru Novaliću uputili su u vezi s problematikom puta M-17, a usljed rekonstrukcije tunela Vranduk kod Zenice.

- "Ceste FBiH" su se osvijestile i počele rekonstrukciju alternativnog puta. Rekonstrukcija tunela je podigla veliku društvenu prašinu i stvorila je smetnje na komunikaciji u toj mjeri da je postalo nepodnošljivo. Trebamo graditi i sanirati puteve, vrijednost ovog projekta je 15 miliona KM i na kraju ćemo dobiti funkcionalan tunel – poručio je Novalić.

Smatra da su u ''Cestama FBiH'' pogriješili jer nisu najprije učinili osposobljavanje alternativne komunikacije.

- To će biti završeno početkom jula, tako da smo naučili kako se rade kritične tačke - rekao je Novalić.

Nakon sastanka u Vladi ZDK, Novalić i Ganić su, zajedno s ministrima FBiH i ZDK, položili cvijeće i odali počast na spomen-obilježje ''Kameni spavač'', a potom su u Sultan Ahmedovoj džamiji u Zenici klanjali džuma-namaz.

U Zenici danas boravi i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH, koji je posjetio Kantonalni odbor SDA ZDK, gdje se sastao i razgovarao s Miralemom Galijaševićem, predsjednikom KO SDA ZDK.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.