RAZGOVORI

Skaka i sarajevski načelnici : Postoji niz projekata koje je Vlada KS zapostavila

Nakon izgradnje Trebevićke žičare odlučili smo se da izgradimo niz sadržaja na tom lokalitetu, međutim većina tih projekata je zaustavljena

Načelnici općina u KS sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom. Fena

Fena

28.6.2019

Načelnici općina u Kantonu Sarajevo (KS) i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, nakon današnjeg sastanka posvećenog funkcionisanju lokalne samouprave u KS, istakli su da postoji veliki broj projeketa koje je zapostavila Vlada KS koju su pozvali da razgovaraju o svim otvorenim pitanjima.

Domaćin sastanka bio je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, a osim gradonačelnika Skake, prisustvovali su načelnici Trnova Ibro Berilo, Ilidže Senaid Memić, Centra Nedžad Ajnadžić, Novog Sarajeva Nedžad Koldžo, te Općine Hadžići Hamdo Ejubović.

Skaka je kazao kako su razgovarali i o projektima koji su stopirani, a koji su jako važni za grad Sarajevo.

- Izdvojio bih projekt izgradnje Muzeja Ars Aevi koji je u potpunosti zaustavljen. Vidjeli smo da u rebalansu budžeta KS nema nijednog projekta važnog za Grad Sarajevo i jako mi je žao zbog toga. Za Ars Aevi ne tražimo finansijsku podršku, naprotiv imamo obezbijeđena sva sredstva za prvu fazu izrade glavnog projketa, ali zbog pravnih razloga i nemogućnosti da dobijemo saglasnost za izgradnju, taj projekat stoji - dodao je Skaka.

Naveo je da je "potpuno zakočena izgradnja i revitalizacija jednog od najvećih parkova u gradu Sarajevu, parka Trebević".

- Nakon izgradnje Trebevićke žičare odlučili smo se da izgradimo niz sadržaja na tom lokalitetu, međutim većina tih projekata je zaustavljena od Vlade KS, dok je u potpunosti odbijena ideja za izgradnju skijaške staze, što je za nas neprihvatljivo – dodao je Skaka.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić je kazao da je ova godina nešto drugačija u odnosu na raniji period obzirom da „imamo novu Vladu KS i da je većina onog što radimo u odnosima sa Kantonom Sarajevo na neki način promijenjena“. 

- Nezgodno je o tome govoriti jer je vrlo moguće da se sve ovo politizuje i da se napravi priča kako iz političkih razloga mi načelnici sugerišemo ili djelujemo. Nažalost, veliki broj projekta u KS je zaustavljen, a šta je uzrok o tome može da sudi javnost - kazao je Efendić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.