PROMOCIJA

Predstavljena knjiga „Smrt u Hagu - Nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću“

Ona je od 2000. do 2012.godine radila na Međunarodnom krivičnom sud za bivšu Jugoslaviju, u timu Tužilaštva na istraživanju političkog i vojnog rukovodstva

S promocije: Uloga Srbije ostala nerasvijetljena. M.Sm.

Piše: M.Sm.

28.6.2019

U Centru za kulturu Mostar večeras je, u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto“ predstavljena knjiga „Smrt u Hagu - Nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću“ autorice Nevenke Nene Tromp.  

Ona je od 2000. do 2012.godine radila na Međunarodnom krivičnom sud za bivšu Jugoslaviju, u timu Tužilaštva na istraživanju političkog i vojnog rukovodstva, odnosno, radila je na historijskim i političkim temama na slučaju Slobodana Miloševića, od 2000. sve do njegove smrti u martu 2006. godine.

-Kad je Milošević umro i kad sam shvatila da nešto moram napraviti s tim materijalima, meni je najveći strah bio da ću ostati raditi na Tribunalu, a da neću smjeti objaviti knjigu dok tamo radim i da će moju temu preuzeti puno vrlo ambicioznih akademika. Međutim, apsolutno me zaprepastilo to, da što više vremena protiče ima sve manje znaimanja za te teme i ne samo to nego pojavljuju se neka istraživanja kao da Tribunala nikad nije bilo i uopće se ne vodi računa o toj fenomenalnoj građi- kazala je Tromp.

Na promociji je govorila Vasvija Vidović, advokat koja je bila prvi bh. oficir za vezu s Haškim tribunalom. Ona je potcrtala da je Nevenka Tromp zaslužna što su neki veoma važni dokumenti, koji svjedoče o tim dešavanjima, ugledali svjetlo dana.

Naglasila je, pak, da je prava uloga Srbije ostala nerasvijetljena , budući da se Tribunal nije bavio umiješanošću srbijanskog rukovodstva.

- Na kraju krajeva otvorene su sve mogućnosti da se dešava ono što se danas dešava, minimiziranje, mijenjanje prikaza događaja kako se oni jesu historijski desili i otvorena je mogućnost da se diplomatijom i na razne načine obrću činjenice i da prikazuju historiju drugačijom od one kakva jeste bila- navela je Vidović.

Na promociji je poseban gost bio Džefri Najs (Geoffrey Nice). On je u izjavi za novinare uoči promocije kazao da pravda nije zadovoljena.

-Pojedinačni slučajevi koji su bili zadovoljavajuće vođeni i koji su doveli do nekog rješenja za neke žrtve, a žrtve su po mom viđenju na prvom mjestu bilo koje agende. U mnogim slučajevima se nije sudilo uopće, a ima slučajeva u kojima se sudilo, a u koje se miješalo od strane međunarodnih snaga. Tako da cijela priča nije isplivala na površinu - kazao je Najs.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.